Historisk arkiv

Norsk klimasamarbeid med Indonesia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Den indonesiske miljøvernministeren, Rachmat Witoelar, har i dag hatt møter med statsministeren, miljøvernminister Helen Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim.

Indonesia har formannskapet for det neste store forhandlingsmøte om klima på Bali i desember i år. Under Stoltenbergs besøk i Indonesia like før påske, ble Norge og Indonesia enige om å ha et samarbeid om klima og energi, i første omgang knyttet til forberedelsene til møtet på Bali.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy med sin indonesiske kollega Rachmat Witoelar. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy med sin indonesiske kollega Rachmat Witoelar. Foto: Miljøverndepartementet.

- Det er svært positivt å ha en direkte dialog med formannskapslandet om klimaforhandlingene. Indonesia har en stor utfordring i å få både industrilandene og utviklingslandene til forhandlingsbordet, og på den måten sikre at klimautfordringene blir ansett som et felles anliggende for alle land, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

I forkant av klimaforhandlingene vil Indonesia holde et uformelt forberedende mlte for en mindre gruppe miljøvernministere i oktober i år. Dette gjøres for å sikre fremgang når klimaforhandlingene starter i desember. Norge gir støtte til dette møtet.

Faglig samarbeid om beregning av klimagassutslipp
På møtene i dag ble partene enige om å iverksette et faglig samarbeid om beregning av klimagassutslipp knyttet til avskoging og torvmyrer. Norge skal bidra med kompetanse om CO2-fangst og lagring, samt at det skal gjennomføres en kartlegging av mulige CDM-prosjekter i Indonesia som kan være interessante for norske aktører.

- Indonesia kan spille en viktig brobyggerrolle i anstrengelsene for å med flere av de store utslippslandene i et nytt og mer omfattende klimaregime etter Kyotoavtalen utløper i 2012. India og Kina er særlig viktig i denne sammenheng, sier Bjørnøy.

Witoelar understreket at Indonesia er opptatt av å få kontroll med de årlige skogbrannene, som innebærer store klimagassutslipp, røyklegger og fører til helseproblemer i store deler av regionen.

Les mer om miljøsamarbeidet mellom Norge og Indonesia