Historisk arkiv

Stor interesse for miljø og samfunnsutvikling i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Mer enn 100 kommuner fra hele landet har søkt om å delta i programmet Livskraftige Kommuner. I løpet av vinteren ventes ytterligere 50 kommuner å ha gjort politiske vedtak om å jobbe kreativt og systematisk med miljø og samfunnsutvikling i nettverk med andre kommuner. Ni nettverk er i gang, og det ventes oppstart i 18 nettverk fram mot sommeren 2007.

- Dette er et nytt grep for å vitalisere det lokale miljøarbeidet. Vi forventer nå konkrete resultater som andre kan lære av. Eksempelvis sitter kommunene på virkemidler som påvirker ¼ av Norges utslipp av klimagasser. Dette er et område vi ønsker at flest mulig kommuner tar tak i gjennom programmet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Nettverkene tar utgangspunkt i kommunenes reelle utfordringer knyttet til temaene:

  • Klima og energi
  • Viktige arealpolitiske utfordringer
  • Livskvalitet, folkehelse og friluftsliv
  • Miljøsamarbeid med lokalsamfunn i Sør og Øst
  • Framtidsrettet produksjon og forbruk. Miljøbasert næringsutvikling.
  • Kulturarven som grunnlag for nærings- og samfunnsutvikling

- Det er stor politisk vilje i norske kommuner til å jobbe systematisk med miljø og samfunnsutvikling, sier leder Halvdan Skard i KS. – Nå starter KS nettverksarbeid der kommunene utveksler erfaringer, lærer av hverandre og får faglig påfyll. Formålet er å utvikle en enda mer offensiv politikk for miljø og samfunnsutvikling i norske kommuner.

Les mer om prosjektet Livskraftige Kommuner