Historisk arkiv

- EUs klima og energipakke et viktig skritt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim gleder seg over at EUs statsledere og Europaparlamentet nå er blitt enige om en omfattende lovpakke på klima- og energiområdet. –Dette er et viktig skritt som viser at EU fortsatt er i førersetet når det gjelder praktisk gjennomføring av klimaarbeid, sier Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim gleder seg over at EUs statsledere og Europaparlamentet nå er blitt enige om en omfattende lovpakke på klima- og energiområdet.  – Dette er et viktig skritt som viser at EU fortsatt er i førersetet når det gjelder praktisk gjennomføring av klimaarbeid, sier Solheim.

Bidraget til å finansiere karbonfangst og –lagring (CCS) er et av vedtakene statsråden er mest fornøyd med.

- EU vil satse på CO2-håndtering gjennom å finansiere demonstrasjonsprosjekter. Det er av sentral betydning for å utvikle denne teknologien, sier Erik Solheim.

Rådet ble enig om EUs klima- og energipakke i forrige uke, og Europaparlamentet vedtok i dag  pakken med et stort flertall. Dette gjennombruddet betyr at EU kan gjennomføre sine klima- og energimål og gå foran i arbeidet for å få på plass en global klimaavtale i København til neste år.

Rådet og parlamentet har opprettholdt miljøambisjonene som blant annet innebærer et mål om 20 prosent reduksjon av klimagassutslipp innen 2020 i forhold til 1990-nivå. Gjennomføringen av klima- og energipakken vil bidra til et betydelig miljøløft.

Jeg er glad for at EU vil utvide kvotesystemet og redusere antallet gratiskvoter vesentlig, selv om vi hadde ønsket oss enda mer salg av kvoter,  sier miljø- og utviklingsministeren.

Det settes av 300 millioner kvoter innenfor kvotesystemet for å stimulere til investeringer i CO2-håndtering. EU får også på plass et juridisk rammeverk for miljømessig sikker lagring av CO2. Det bidrar til å legge forholdene til rette for nye lagringsprosjekter i hele Europa.

Det var ikke tilstrekkelig støtte i EU for å innføre utslippsgrenser for større, nye kullkraftverk som i praksis ville innebære krav om CO2-håndtering fra 2015. Men EU vil innføre krav om utredning av og tilrettelegging for CO2-håndtering ved etablering av nye, større forbrenningsanlegg.

Det er positivt at EU nå også får på plass et system for bærekraftig drivstoff, sier Erik Solheim.

Fokus er på klimaeffekt og på områder med stor biomangfoldverdi og med stor karbonbinding. Det skal også rapporteres på andre miljø- og samfunnsmessige hensyn, som matvarepriser og jord, vann og luft.

Les mer på Rådets hjemmeside

Les mer på EU-parlamentets hjemmeside