Historisk arkiv

Ber om innspill til redegjørelse om klimatilpasning i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det norske samfunnet vil møte utfordringer som følge av klimaendringene, og vi må gjøre en innsats for å tilpasse oss. En liten innsats i dag kan spare oss for mye i framtiden. Regjeringen legger nå fram noen hovedlinjer i arbeidet med tilpasning til klimaendringene.

Klimaendringene innebærer mer ekstremvær, stigende havnivå og mer tørke og flom. Tilpasning til disse endringene er krevende og berører mange ulike samfunnsområder. Vi trenger mer kunnskap og forskning, og vi er avhengig av at mange bidrar.

Men klimaendringene er først og fremst en global utfordring som vil ramme de svakeste først. Den beste måten å redusere verdens sårbarhet for klimaendringer på, er å bekjempe fattigdom. En viktig del av klimapolitikken handler om å bistå utviklingslandene i møte med klimaendringene.

Andre deler av verden rammes hardere av klimaendringene enn Norge, men klimaendringene vil få konsekvenser også for det norske samfunnet. Vi skal fortsatt fokusere på å kutte utslipp, og vi arbeider for en ambisiøs global klimaavtale. Men selv om vi skulle lykkes med å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader Celsius sammenliknet med førindustrielt nivå, vil konsekvensene bli betydelige.

Arbeidet som presenteres her er rettet mot de utfordringene som er felles, og som legger viktige premisser for det tilpasningsarbeidet som skal skje i bedrifter, kommuner og andre virksomheter som vil bli berørt av klimaendringene. Ansvaret for klimatilpasning ligger både hos det offentlige, næringslivet og privatpersoner.

Miljøverndepartementet inviterer til dialog om hva som bør være hovedprioriteringene i myndighetenes arbeid med klimatilpasning.

I første omgang inviteres næringsliv, forskere og alle andre som er interessert i klimautfordringen til å komme med kommentarer og innspill til denne redegjørelsen. Alle synspunkter er velkommen. Innspill kan sendes til Miljøverndepartementet, postmottak@md.dep.no innen 1. juli 2008.

Last ned redgjørelsen (pdf)