Historisk arkiv

Den naturlige skolesekken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet og Kunnskapsdepartementet har nå lansert Den naturlige skolesekken. Målet med pilotprosjektet er å styrke opplæringen innenfor naturfag, miljø, friluftsliv og bærekraftig utvikling.

–Jeg håper Den naturlige skolesekken kan være med å bidra til nysgjerrighet og kunnskap om naturen, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell. –Prosjektet skal også skape naturglede og forhåpentligvis et større miljøengasjement blant elever og lærere.

Den naturlige skolesekken legger til rette for feltarbeid, naturopplevelser og aktiviteter som kan inspirere elevene til å lære enda mer. Skolebasert erfaring og forskning viser at bruk av skolens utemiljøer bidrar til bedre kunnskap og forståelse for natur og samfunn, enn tradisjonell klasseromsundervisning. 

Statsrådene Solheim og Solhjell hadde utetime sammen med elever fra 5. trinn ved Lutvann skole i Oslo da de lanserte Den naturlige skolesekken. Foto: KD

Statsrådene Solheim og Solhjell hadde utetime sammen med elever fra 5. trinn ved Lutvann skole i Oslo da de lanserte Den naturlige skolesekken. Foto: KD.

Ressursene som tilbys gjennom pilotprosjektet vil være knyttet til kompetansemål i fagene kroppsøving, naturfag, mat og helse og samfunnsfag, for 1.-10. årstrinn. Gjennom prosjektet vil det også legges til rette for økt samarbeid mellom prosjektskolene, og fag- og frivillige organisasjoner.

- Vi står i dag overfor store utfordringer når det gjelder tap av natur og biologisk mangfold i Norge og i verden. Den naturlige skolesekken vil bidra til at framtidens generasjoner blir bedre orientert om verdien av å ta vare på naturgrunnlaget enn mange i min generasjon opplevde, der klasserommet var eneste læringsarena, sier Erik Solheim.  

Nå åpnes også nettsiden www.dennaturligeskolesekken.no  som vil inneholde informasjon om Den naturlige skolesekken og pilotprosjektet.

Kunnskapsdepartementet bevilger en million kroner, mens Miljøverndepartementet har satt av fem millioner kroner for oppstart av pilotprosjektet. På sikt skal prosjektet bli landsomfattende. Prosjektet styres fra Kunnskapsdepartementet og Miljøverndepartementet gjennom Utdanningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.