Historisk arkiv

Norge inngår avtale med Unesco om internasjonalt samarbeid om verdensarv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Erik Solheim og Unescos generaldirektør Koïchiro Matsuura undertegnet i dag en samarbeidsavtale mellom Norge og Unesco om oppfølging av Unescos verdensarvkonvensjon gjennom stiftelsen Nordic World Heritage Foundation (NWHF).

- Norge prioriterer oppfølging av Unescos verdensarvkonvensjon svært høyt. Jeg er derfor glad for at vi kan videreføre dette viktige samarbeidet. En av de store utfordringene i dag er å arbeide for en mer geografisk og tematisk representativ verdensarvliste. En annen stor utfordring er forvaltningen av dagens verdensarvsteder. Gjennom NWHF vil vi bidra til å støtte mindre ressurssterke land og regioner i deres oppfyllelse av konvensjonens krav for å sikre vår felles kulturarv, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unescos generalsekretær Kïchiro Matsuura. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unescos generalsekretær Kïchiro Matsuura. Foto: Miljøverndepartementet.

NWHFs formål er å fungere som et knutepunkt for de nordiske lands samlede innsats for oppfyllelse av konvensjonen, tilby teknisk ekspertise og bidra til nyskapende prosjekter i overensstemmelse med verdensarvkomiteens globale strategi om en mer representativ verdensarvliste. NWHF ble etablert av Miljøverndepartementet i 2002, som også står for grunnfinansieringen.

NWHF viderefører gjennom samarbeidsavtalen sin status som et senter under ”beskyttelse” av Unesco. Disse sentrene skal bidra til gjennomføring av Unescos program på alle organisasjonens fagområder og NWHF er ett av få i sitt slag på verdensarvkonvensjonens område. Avtalen har en varighet på seks år.