Historisk arkiv

Norskeskysten har blitt tryggere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Hele norskekysten er nå dekket med elektroniske sjøkart basert på tidsmessige målinger. Med over 11 000 nymålte kvadratkilometer er dette den mest omfattende oppgraderingen av kartsituasjonen langs kysten gjennom tidene. Det er nå vesentlig tryggere å ferdes langs norskekysten.

- Norge er et foregangsland, og er i "førersetet" internasjonalt med opprettelsen av det internasjonale sjøkartsenteret "PRIMAR ". Det er derfor gledelig at hele norskekysten nå er dekket med elektroniske sjøkart, sa statssekretær Heidi Sørensen under markeringen på Hurtigruteskipet MS Trollfjord.

Kaptein på hurtigruta Trollfjord Tormod Karlsen og statssekretær Heidi Sørensen.  Foto MD.

Kaptein på hurtigruta Trollfjord Tormod Karlsen og statssekretær Heidi Sørensen. Foto MD.

Hurtigruten er de første som tar i bruk de nye sjøkartene.

- Havarier til sjøs er dramatiske. Ikke sjelden går menneskeliv tapt. Havarier og grunnstøtinger kan også skade miljøet, for eksempel med oljesøl langs kysten. Gjennomsnittlig skjer det hvert år i underkant av 100 grunnstøtinger langs norskekysten med skip i nyttetrafikk. Det norske Veritas har anslått at opp til ca 40 % av ulykkene kan unngås dersom navigasjon basert på autoriserte kart blir vanlig om bord. Avslutningsvis har jeg kun en siste oppfordring: Sørg for fullgod opplæring av de mannskapene som skal betjene instrumentene og de elektroniske sjøkartene. Det hjelper ikke med all verdens moderne hjelpemidler dersom navigatørene ikke er fortrolige med bruken, og  har tid nok i sin arbeidsdag til å bruke dem på forstandig vis, sa Sørensen.