Historisk arkiv

Ny avtale verner rovfugl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Truete rovfugler får bedre beskyttelse. Norge har sluttet seg til en internasjonal avtale som skal verne mer enn 70 arter.

- Rovfugler befinner seg på toppen av næringskjeden, og derfor er de gode indikatorer når noe går galt i naturen, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

De Forente Arabiske Emirater var vert for det avsluttende forhandlingsmøtet for en ny avtale for vern av rovfugl. Her to representanter fra Bonnkonvensjonens sekretariat. Foto: Øystein Størkersen.
De Forente Arabiske Emirater var vert for det avsluttende forhandlingsmøtet for en ny avtale for vern av rovfugl. Her to representanter fra Bonnkonvensjonens sekretariat. Foto: Øystein Størkersen.

Mange store trusler
I dag kommer de største truslene fra intensivt jordbruk og skogbruk, industri, fiskeri, kollisjoner med kraftledninger, ulovlig jakt, forgiftning og bruk til falkonervirksomhet. Avtalen skal se på disse truslene for å styrke artenes status i forhold til bevaring.
På vegne av Norge signerte Størkersen Agreement on African-Eurasian Birds of Prey (AEBOP) da den ble ferdigforhandlet i Abu Dhabi i oktober. Det er en ny regional avtale under konkvensjonen for trekkende arter (Bonnkonvensjonen) som gjelder landområdene fra Europa og Afrika til og med Asia (unntatt Indokina).

Gribber kollapser
Handlingsplanen er en viktig del av avtalen, og den skaper forventninger til partenes samarbeid rundt truete arter. Forskning vil være et viktig bidrag til å fokusere på trusler langs trekkruter og artenes økologi.

- Blant annet fokuseres det spesielt på den dramatiske kollapsen blant gribber i Asia, der flere arter har gått 99 prosent tilbake som følge av bruk av veterinærmedisinen diclofenac. Bengalgribb og Indiagribb er eksempler på arter som en gang talte millioner, og som effektivt tok seg av åtsler og avfall. Nå teller de bare noen få titusener. En følge av dette er en vekst av hundebestander og sykdommer i indiske byer, forteller Størkersen.

Både produksjon av diclofenac og bruk på husdyr er nå forbudt i India, men det er urovekkende nok registrert økende bruk i afrikanske land.

Åtte norske trenger tiltak
For Norges del omfatter avtalen ingen arter i høyeste trusselkategori, men åtte arter behøver tiltak i avtalens virkeområde: Tårnfalk, jaktfalk, fiskeørn, havørn, myrhauk, kongeørn, snøugle og jordugle. Ytterligere 14 norske arter er omfattet av avtalen, men disse er plassert i en lavere kategori i forhold til behov for tiltak. Samlet sett ligger Norge godt an til å oppfylle de forventninger avtalen setter.

I alt 130 land kan slutte seg til avtalen, som omfatter mer enn 70 arter rovfugler. Så langt har ca. 50 land deltatt i forhandlingene og 28 land har hittil undertegnet avtalen som trer i kraft 1. desember. De Forente Arabiske Emirater, ved Environmental Agency Abu Dhabi, har tilbudt kontorsted og 3,5 millioner dollar for de første tre driftsårene, noe som vil gi den nye avtalen en solid start.