Historisk arkiv

Nytt FN-fond for ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

UN-Habitat lanserte i går et norskinitiert fond for urban ungdomsledet utvikling på World Urban Forum i Nanjing.

Til jubel fra ungdomsdelegatene ble det nye fondet lansert på World Urban Forum i Nanjing i går kveld. Den norske popstjernen Samsaya, ”messenger of truth” for UN-Habitat, og Anna Tibaijuka, eksekutivdirektør i UN-Habitat, lanserte i går det nye fondet sammen med politisk rådgiver Morten Wasstøl. Ungdomsfondet skal finansiere ungdomsledede utviklingsporsjekter i byer rundt om i verden og bidrar til å sette søkelys på at det internasjonale samfunn satser for lite på ungdom.

- Dette ungdomsfondet er helt nødvendig. Ungdom i fattige land er en svært utsatt og sårbar gruppe. Når det er vanskelig å skaffe seg arbeid er unge de første som mister jobben. Det gjelder spesielt fattig byungdom. I slummen er 40 prosent under 18 år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Verdens befolkning har aldri vært så ung som i dag og innen 2030 kommer 60 % av menneskeheten til å være barn og unge. I samme år kommer like mange prosent av menneskeheten bo i byer – og den største veksten vil skje i slum i fattige land. Det nye fondet for ungdomsledet byutvikling har fått navnet ”opportunities fund” og skal støtte ungdom som vil engasjere seg i bærekraftig utvikling av byene de bor i. Fondet er finansiert av den norske regjeringen, mens andre myndigheter og donorer nå inviteres til å bidra.

- I dag har jeg vært veldig, veldig stolt av å være norsk og jeg er veldig glad for å få være "messenger of truth" for FN. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe for verden så da FN spurte ble jeg kjempeglad. Både å få jobbe for en bedre verden og å lage musikk vil jeg fortsette med resten av livet og at jeg får muligheten til å kombinere de to interessene er helt perfekt, sa Samsaya på lanseringen.

Annan Tibaijuka, eksekutivdirektør for UN-Habitat på lanseringen av det nye ungdomsfondet.

Annan Tibaijuka, eksekutivdirektør for UN-Habitat på lanseringen av det nye ungdomsfondet.

Den norske ungdomsdelegaten Kristoffer Sundøy ble valgt til et midlertidig ungdomsstyre for UN-Habitat og skal se på hvordan ungdom skal integreres i Habitats styre og stell. Et permanent ungdomsstyre vil velges på UN-Habitats styremøte i april.

- Det blir utrolig spennende og lærerikt å få se FN fra innsiden og jeg gleder meg til å komme i gang sier Kristoffer Sundøy, styremedlem for det nye fondet.

Gjennomsnittsalderen i de ti minst utviklede landene i Afrika er 16 år eller yngre. Denne demografiske utviklingen er ikke bare en ny mulighet, men byr også på enorme utfordringer. I Afrika er nesten 30 % av alle unge verken i skole eller arbeid. Globalt utgjør unge 25 % av verdens befolkning som er i arbeidsfør alder, men de er nesten 50 % av de arbeidsledige.

- Det er viktig å trekke ungdommen med i beslutningsprosesser som angår dem selv og deres fremtid. Opprettelsen av fondet vil gi ungdommen flere muligheter til å være med å forme fremtiden, og viser at ungdom blir tatt på alvor, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. 

- Ungdom er fremtiden for våre byer, men de er ofte tilsidesatt og uten stemme i offentligheten på grunn av arbeidsledighet, mangel på utdannelse og andre vanskeligheter, sier Anna Tibaijuka, FNs undergeneralsekretær og eksekutivdirektør for UN-HABITAT.