Historisk arkiv

Solheim besøkte branntomtene i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte i dag de utbrente sjøbodene i Sandviken i Bergen. - Det første jeg tenker når jeg ser dette er at dette er svært trist, sa Solheim under befaringen.

Sammen med blant andre byrådsleder i Bergen Monica Meland og fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd fikk statsråden se de utbrente restene av de fredede sjøbodene.

- Kulturminnene i Bergen er et nasjonalt anliggende. Vi vil nå sette oss ned sammen med kommunen og andre involverte parter og gå igjennom det regelverket vi har for å se om det er godt nok, sa Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under befaringen av de brente sjøbodene i Sandviken i Bergen. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under befaringen av de brente sjøbodene i Sandviken i Bergen. Foto: Miljøverndepartementet.

Ved to anledninger på under en uke brant det i til sammen fem sjøboder i Bergen. Tre av dem, Skuteviksbodene nr. 12 og 13 og Lehmkuhlboden, er alle totalskadd. Dette er sjøboder bygget på 1600- og 1700-tallet, og alle var fredet. Ingen av disse kulturminnene hadde gode nok systemer for å oppdage, varsle eller slukke branner.

Kommunen ønsker seg nå et samarbeid med statlige etater og departement for sikring av denne typen kulturhistoriske bygninger i Bergen.

- Når ulykken først var ute vil jeg takke brannvesenet, kommunen og alle andre som gjorde en stor innsats, avsluttet Solheim.