Historisk arkiv

Solheim besøkte Kinas største kullprovins

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte onsdag Kinas største kullprovins, Shanxi. I byen Guijao fikk han se kullindustrien på nært hold.

Shanxi Coking Cole Group er Kinas største kullselskap, og ett av deres anlegg ligger i Guijao. Her produseres kull både for kraftproduksjon og det leverer råmateriale til jern-,  stål- og gunnmiindustrien. I år vil hele selskapet totalt utvinne 38 millioner tonn kull.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte kullindustrien i byen Guijao i Kina. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte kullindustrien i byen Guijao i Kina. Foto: Miljøverndepartementet.

Anlegget i Guijao er nærmest et mønsterbruk for Shanxi Coking Cole Group, og selskapet har iverksatt en rekke miljøtiltak. For eksempel brukes i stor grad luft i stedet for vann til avkjøling, vannet som brukes er renset avløpsvann fra kommunen, kulllageret er innebygget for å hindre spredning av kullstøv, her forbrennes metangassen, og det er konkrete mål for energisparing.

- Når vi skal forhandle med Kina i de internasjonale klimaforhandlingenen, er det viktig for oss å vite hva som skjer på bakken her i kullindustrien. Det er her jobben skal gjøres, og hvis vi skal løse klimaproblemet må vi finne løsninger for kullindustrien, sa Erik Solheim under besøket. Han la til at han var imponert over de miljøforbedringene som er gjort akkurat ved dette anlegget. Men CO2-utslippene er også her en stor utfordring. 

Erik Solheim fikk også informasjon om hele Shanxi-provinsens miljømål. Provinsen opplever en kolossal økonomisk vekst og klatrer stadig oppover på listen over de mest velstående provinsene i Kina. Innen 2010 skal Shanxis energiforbruk i forhold til produksjonen reduseres med 25 prosent. Men som følge av den sterke veksten vil trolig energiforbuket totalt gå opp.

Kullanlegget i Guijao viser vei i Kina, og setter nå standarden for nye kullkraftverk i Kina. Selskapet ønsker nå mer samarbeid med andre land for å få luftutslippene ytterligere ned.