Historisk arkiv

Statsråder fra flere land undertegnet erklæring mot avskoging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statsråder fra flere tropiske skogland og industriland er enige om at reduserte utslipp fra avskoging er en avgjørende byggestein i et framtidig klimaregime, og at tidlige tiltak er nødvendig. Fredag undertegnet de en erklæring om dette på et ministermøte i Poznan i tilknytning til klimatoppmøtet.

Les mer om klimaforhandlingene i Poznan

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er en av underskriverne, og Norge har vært aktivt med i arbeidet med å få på plass denne erklæringen.

Miljøvernministre fra Norge, Indonesia, Brasil, Frankrike, Guyana, Papua Ny Guinea, Uganda, Tyskland, Australia, Kongo, Nederland, Guatemala, Surinam, Japan, Peru, Panama Thailand, Belgia, EU-kommisjonen, Madagaskar, Ghana og Singapore ble invitert av Storbritannias miljøvernminister Ed Milliband for å drøfte hvilke tiltak som er nødvendige for å redusere klimagassutslipp fra avskoging og skogdegradering, og hvordan man kan støtte opp om bærekraftig skogbruk og skogvern for å oppnå dette. Felleserklæringen sier at både regnskogland og det internasjonale samfunnet må arbeide for å beskytte tropiske skoger. Kampen for redusert avskoging vil være et sentralt tema i den klimaavtalen som skal oppnås i København neste år.

Ministrene fra utviklingsland er positive til å utvikle nasjonale strategier for å analysere drivkreftene bak avskoging og skogforringelse. Dette skal skje i samarbeid med urbefolkning, lokalsamfunn, andre sivilsamfunnsgrupper og privat sektor. Etablering av nasjonale systemer for overvåking, rapportering og verifisering av utslipp vil her være avgjørende for å oppnå troverdige resultater.

Ministrene fra industrilandene bekrefter at de vil støtte kapasitetsbygging for å utvikle slike strategier og prioritere land som raskt kan vise at de har gjennomført utslippsreduksjoner på en målbar og verifiserbar måte.