Historisk arkiv

Utvikling nedenfra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge gir 15 millioner til et nyoppstartet fond for slumboere verden over. Fondet skal styres av de fattige selv.

Slum Dwellwers International (SDI) er en organisasjon for og av slumboere som jobber for å styrke slumboeres stilling og makt i samfunnet. De har i sitt arbeid ikke hatt fokus på å søke donorer om penger, men arbeidet for enkel forbedring i slummen ved å hjelpe hverandre. ”Vi har ikke pengene – vi har menneskene” er et av slagordene til organisasjonen.

Definisjon på slum:

  • Overbefolket område
  • Hus bygget av midlertidig materiale
  • Dårlig tilgang til vann
  • Dårlige sanitære forhold
  • Ingen sikkerhet mot utkastelse

Særlig har SDI jobbet mot tvungen utkastelse som er et av de største problemene med å bo i slummen i følge dem selv. Hvis du vet sikkert at huset du leier blir stående, eller at det en dag kan bli ditt, er det mer sannsynlig at du legger krefter og energi i å oppgradere huset. Slumboere blir stort sett motarbeidet av myndigheter og landeiere som ofte prøver å motvirke slum ved å jevne hele områder med jorda.

- Fra 1993 da jeg kom til slummen fra landsbygda og frem til vi organiserte oss i 1995 ble jeg kastet ut 14 ganger, forteller en slumboer fra Zimbabwe.

Nytt fond lansert

I dag ble et nytt fond lansert på World Urban Forum i Nanjing til stor glede for alle slumboere. Det nye fondet skal administreres av slumboerene selv og skal i hovedsak være et maktmiddel de fattige kan bruke i forhandlinger med myndigheter og andre. Særlig er landspørsmål og sikkerhet mot utkastelse et spørsmål organisasjonen jobber mye med og nå er håpet at fondet kan hjelpe dem å stille makt bak kravene. Fondet er foreløpig lite, men som en av grunnleggerne av SDI sa under lanseringen i dag;

- Det viktigste er ikke pengene. Det viktigste er at vi blir sett som en partner for utvikling og at det endelig har gått opp for myndigheter og donorer at vi faktisk har noe å lære bort. Vi har brutt en stor barriere mellom de fattige og resten av verden, sa Jockin mens han gråt av glede på lanseringen i dag.

Jockin er en av de initiativtakerene til SDI.

Jockin er en av de initiativtakerene til SDI.

Gates Foundation var en av de første til å støtte opprettelsen av fondet og representanten for Gates sa i dag at det var en vanskelig sak å få igjennom da SDI verken hadde bankkonto, detaljerte planer for bruken av pengene, og de viste ikke en gang hvilke land pengene ville gå til. Norge har også lagt 15 millioner på bordet til det nye fondet.
 
SDI har lenge drevet med småsparing i slumnabolagene og de nasjonale og regionale organisasjonene har lånt hverandre penger landene imellom.

- Da vi begynte å spare lo folk av oss og sa ”hva kan du kjøpe for en peso?” og bankene ville ikke gi oss lån. Med det nye fondet har vi fått det til. Vi har kjøpt land, vi har ppgradert hus og vi har fått myndighetene i tale. Nå kan de ikke lenger overse oss, sa Sonja fra Filipinene.

Utvikling nedenfra

- Det er dette som er ”empowerment”. Det vi har fått til siden 2006 har vært utrolig. Kvinnene har fått en stilling i samfunnet fordi de reiste seg og tok den makten. Det skal vi også gjøre med dette fondet, sa en slumboer fra Afrika.

Grunnene til utkastelse er mange over verden. Et av de største problemene er likevel ofte at sterke krefter i samfunnet tjener mye penger på slumbyene. Å leie et lite skur i slummen er mange steder relativt dyrt og i tillegg betaler slumboere ofte for alle tjenester som rent vann og tilgang til toalett.

- Uten myndighetene får vi ikke til de store endringene. NGOer kan bygge noen hundre hus her og der, men det blir aldri den endringen vi trenger uten at myndighetene blir med, med denne anerkjennelsen blir det lettere å legge press på dem, sa en av slumboerne fra Malawi.

Nettsteder: