Historisk arkiv

Verden urbaniseres i ekspressfart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Verden urbaniseres i en fart vi aldri har sett maken til og en av seks mennesker bor i dag i slumbyer verden over. Et tall som er raskt voksende.

I dag åpnet FN-konferansen World Urban Forum i Nanjing, Kina. Her møtes det internasjonale samfunnet for å diskutere alt fra boligbygging, fattigdom og slumproblematikk til miljø og klimaspørsmål, arkitektur og byplanlegging, desentralisering og lokaldemokrati. ”Bærekraftig urbanisering” er tema for årets konferanse.

Verdens byer vokser med 200 000 mennesker pr. dag. Det er litt under halvparten av Oslos befolkning. Hver måned bosetter 5 millioner mennesker seg i slumbyer i fattige land verden over. For å holde følge med denne utviklingen må man bygge 35 millioner hjem i året, eller ett hus i sekundet i følge FN.

Globalt vil slumbefolkningen vokse med 27 millioner mennesker pr. år. Byutviklingen skjer av seg selv, og den skjer raskt. I dag bor én av seks i urbane områder i slum. I 2030 vil det være én av fire og i 2050 én av tre.

- Når mennesker lever så tett som de gjør i dagens slumbyer får man mange utfordringer å forholde seg til; trafikk, forurensing, søppelhåndtering, infrastruktur, økologisk fotavtrykk og mye mer. Men, med konsentrerte problemer kommer også muligheten for konsentrerte løsninger. Dagens urbanisering gir oss også uante og spennende muligheter, sier Morten Wasstøl, politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, fra World Urban Forum i Nanjing, Kina.

Ny FN-rapport om urbanisering

”State of the world cities 2008” ble lansert på WUF i dag. Den toårige rapporten omhandler trender innen urbanisering og er et bakgrunnsdokument for konferansen. Årets rapport tar særlig for seg trender innen sosial ulikhet i byer og viser at det er et problem som finnes i byer over hele verden, ikke bare i utviklingsland. For eksempel har Nairobi og New York tilnærmet like stor sosial ulikhet, mens Beijing er en by med liten sosial ulikhet.

- Selv om det er viktig å fokusere på sosial ulikhet, må vi huske på at det er forskjell på relativ og absolutt fattigdom. Den fattigdommen vi ser i mange av Afrikas slumbyer er livstruende og det må vi gjøre noe med ellers kommer vi til å se opprør og kaos, sa Anna Tibaijuka, FNs undergeneralsekretær og eksekutivdirektør for UN-Habitat.

- Jeg vet ikke om det er et uttalt funn ved rapporten, men jeg mener rapporten sier at man trenger en aktiv myndighet for å skape byer som er mer bærekraftige enn dagens. Jeg mener vi kan knytte dette opp til finanskrisen, og at vi nå har muligheten til å gå en ny vei ut av krisen. Vi må spørre oss selv om hva vi må gjøre for at dagens byer skal utvikle seg slik vi vil, og så kan vi heller satse på transport og boligbygging, enn å la økonomien løpe løpsk, sa Morten Wasstøl i sitt innlegg.

- Det har vært alt for lite fokus på urbanisering i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Av alle pengene som har blitt gitt til bistand fra 1970 – 2000 har bare 10 % gått til prosjekter i byer. Nå håper jeg at både donorer, frivillige organisasjoner og andre tar seg tid til å lese denne rapporten, avsluttet han.

Norsk utstilling

Mens Kina hadde to hele messehaller satt av til sine utstillinger nøyde Norge seg med en utstilling på 15 kvadrat. Husbanken har stått for utforming og innhold av den norske utstillingen som omhandler et bredt spekter av det forskjellige miljøer i Norge gjør på området urbanisering.

- Utstillingen speiler Norges hovedsatsninger, nemlig inkludering, medvirkning og miljø. Den er også miljøvennlig og resirkulerbar og er laget lokalt her i Nanjing, sa Morten Wasstøl da han foretok den offisielle åpningen.

Husbanken har i tillegg valgt å vektlegge temaene universell utforming, arbeidet med bostedsløshet og miljø og energi i utstillingen.

Politisk rådgiver i Miljøverndepartementet Morten Wasstøl ser på den norske utstillingen.

Politisk rådgiver i Miljøverndepartementet Morten Wasstøl ser på den norske utstillingen.