Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Viktig støtte til det sivile samfunn i Bulgaria og Romania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge gir et viktig bidrag til å styrke det sivile samfunn i Sentral-Europa. Denne uken er nye fond for frivillige organisasjoner lansert i Bulgaria og Romania. Disse NGO-fondene støtter blant annet tiltak innen miljø, menneskerettigheter og sosiale tjenester.

Statssekretær Heidi Sørensen under lanseringskonferansen i Bucuresti.NGO-fondene finansieres i hovedsak av Norge gjennom EØS-midlene. Om lag 660 millioner kroner er øremerket dette formålet, og så langt er det etablert NGO-fond i elleve mottakerland. Disse fondene gir støtte til prosjekter innen miljø og bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og demokrati, sosial integrering og kapasitetsbygging innen sivil sektor.

- Helt fra starten av har det vært vårt mål at EØS-midlene skal bidra til å styrke det sivile samfunn i de nye EU-landene. Sivil sektor og frivillige organisasjoner er sentrale aktører i demokratiske prosesser. De bidrar til bred, folkelig deltakelse og er en viktig korreksjon til staten, sa statssekretær Heidi Sørensen under lanseringskonferansen i Bucuresti denne uken.

Hun vektla ønsket om at NGO-fondene skal bidra til å styrke båndene mellom Norge og mottakerlandene, og stimulere til langsiktig samarbeid.

Stor interesse i mottakerlandene
NGO-fondene som opprettes under EØS-midlene er av særlig betydning for frivillig sektor i de nye EU-landene ettersom flere store internasjonale givere de siste årene har rettet fokus mot andre områder.

- Støtten fra EØS-midlene kommer på et avgjørende tidspunkt. Dette er en utstrakt hånd til Bulgarias frivillige organisasjoner på et tidspunkt hvor tradisjonelle givere trekker seg ut og støtten fra bulgarske myndigheter er begrenset, sier Zdravko Sechkov, direktør for Foundation for Local Government Reform som forvalter det bulgarske NGO-fondet.

Det bulgarske NGO-fondet er på om lag 16 millioner kroner. Fokusområdene er: miljøvern og bærekraftig utvikling, utvikling av sosiale tjenester, herunder helse og barn og utvikling av det sivile samfunn og menneskerettighetsarbeid.

Det rumenske NGO-fondet er på om lag 40 millioner kroner. Fokusområdene er: menneskerettighetsarbeid, anti-diskriminering og sosial inkludering, støtte til vanskeligstilte barn og unge, sosiale tjenester, miljøvern samt bevaring av europeisk kulturarv.

Det er frivillige organisasjoner i mottakerlandene som kan søke om støtte fra NGO-fondene. Norske miljøer kan delta gjennom ulike former for prosjektsamarbeid. Det er opprettet en egen hjemmeside for å informere om fondene og stimulere til samarbeid med norske organisasjoner: www.ngonorway.org