Historisk arkiv

Erik Solheim på uformelt miljøministermøte om biologisk mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tirsdag 8. september møttes EUs og Norges miljøministre i Strømstad for blant annet å drøfte nye mål for biologisk mangfold etter 2010. Verdenssamfunnet har forpliktet seg til å betydelig redusere tapet av biologisk mangfold innen 2010. Europa har et enda mer ambisiøst mål om å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010.

Tirsdag 8. september møttes EUs og Norges miljøministre i Strømstad for blant annet å drøfte nye mål for biologisk mangfold etter 2010. Verdenssamfunnet har forpliktet seg til å betydelig redusere tapet av biologisk mangfold innen 2010. Europa har et enda mer ambisiøst mål om å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010. 

Møtet ble arrangert av EUs nåværende formannskap, Sverige, som et ledd i forberedelsene til neste partsmøte for FNs konvensjon om biologisk mangfold i oktober 2010 i Japan.

- Vi trenger sterkere og mer operative mål for biologisk mangfold etter 2010. Utviklingen går i gal retning og målene er ikke oppnådd. Et norsk mål er å ta vare på alle arter og økosystemer som naturlig hører hjemme i norsk natur. Europa bør ikke ha noe svakere mål enn dette, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

På møtet ble også nye resultater fra prosjektet ”The Economics of Ecosystem Services and Biodiversity” (TEEB) presentert av lederen for dette arbeidet, Pavan Sukhdev. Dette er en såkalt ”Stern-rapport” innenfor biomangfold, og denne delen tar for seg koblingene mellom klima og biomangfold. TEEB-prosjektet bekrefter betydningen av robuste økosystemer  for økonomi og velferd. 

Miljø- og utviklinsminister Erik Solheim med den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren. Foto: Thomas Vermes.
Miljø- og utviklinsminister Erik Solheim med den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren. Foto: Thomas Vermes.

- Denne rapporten viser tydelig  at økosystemene er vår livsforsikring i en verden som er i rask endring. Vi må sørge for å sikre økosystemer som er motstandsdyktige mot klimaendringer. Jeg er glad for at Norge nå bidrar med 3 millioner NOK til TEEB-rapporten. Den endelige rapporten vil presenteres i oktober 2010, sier Erik Solheim.

Ministrene drøftet også behovet for å styrke kunnskapsgrunnlaget for tiltak innenfor biomangfold. Det var bred enighet om å opprette et vitenskapspanel om biomangfold på linje med klimapanelet. Dette vil være tema for forhandlinger i FNs miljøprogram i oktober i år.  

- Jeg fremhevet også Norges rolle i det  globale biomangfoldarbeidet frem til 2010. Neste Trondheimskonferanse om biologisk mangfold blir arrangert i februar. Konferansen samler deltakere fra partslandene til FNs konvensjon for biologisk mangfold. Resultatet fra Trondheim vil være et faglig bidrag til neste partsmøte for konvensjonen i oktober 2010 som skal vedta nye mål for biomangfold, sier Erik Solheim.