Historisk arkiv

Hanne Bjurstrøm utfordret EUs miljøvernministre til rask handling på avskoging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm understreket hvor viktig det er å få reduserte utslipp fra avskoging raskt inn i en ny klimaavtale da hun holdt innlegg på EUs miljøvernministermøte 23. november.

– En rask start av klima- og skogsatsingen vil kunne bygge tillit mellom industriland og utviklingsland og mange tiltak kan gjennomføres raskt, sa Bjurstrøm.

EUs miljøvernministre møttes den 23. november for å diskutere situasjonen i de internasjonale klimaforhandlingene. På dagsorden var blant annethvordan man kunne få en ny giv inn i forhandlingene.

Statsråd og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm var invitert av det svenske formannskapet for å holde et innlegg om tiltak for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse.

Bjurstrøm understreket i sitt innlegg at avtalen i København må inneholde en beslutning om økt klima- og skogsatsing. Uten et effektivt program for å redusere utslipp fra skog og skogforringelse er det ikke mulig å begrense global temperaturøkning til 2 grader.

Bjurstrøm tok til orde for en rask start av et slikt program under klimakonvensjonen. 

Hanne Bjurstrøm kom inn på den finansielle siden og Norges bidrag til skog- og klimaarbeidet. Hun pekte på anslag som viser at bidrag på mellom 15 og 25 milliarder. euro i en femårsperiode ville kunne føre til at den globale avskogingen reduseres med 25 prosent. Det betyr at tiltak mot avskoging har størst reduksjonspotensial på kort sikt.

– Hvis vi tar klimaendringene på alvor, så har vi ingen annen mulighet enn en rask start for å redusere utslippene fra skog i utviklingsland, var utfordringen fra Bjurstrøm til EUs miljøvernministre.

Les mer om de internasjonale klimaforhandlingene