Historisk arkiv

Naturen kan lagre mer karbon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Skoger, torvmyrer og jordbruk er våre allierte i kampen mot klimaendringene. Verden må satse mer på å utnytte hvordan naturen og biologiske systemer kan lagre karbon. Det slås fast i en ny rapport fra FNs miljøprogram, UNEP, som lanseres i dag på Verdens Miljøverndag.

I rapporten "The Natural Fix? - The Role of Ecosystems in Climate Mitigation" slås det fast at det er på tide å gi skoger, mangrover, torvmyrer og klimavennlig jordbruk en større rolle i kampen mot klimaendringer. - Ifølge beregninger kan Jordas levende systemer være i stand til å binde mer enn 50 gigatonn karbon i løpet av de neste tiårene, hvis de rette markedssignalene sendes, sier direktør for UNEP, Achim Steiner i en pressemelding.

Rapporten argumenterer for et mer omfattende system for betaling for økosystemtjenestene. Det betyr at de som tar vare på og forvalter skoger, gressland, torvmyrer og jordbruksland på en effektiv måte,  blir belønnet for det.

- Hvis verdenssamfunnet kan ta denne utfordringen, vil planetens levende systemer bli våre beste allierte i kampen for å unngå skadelige klimaendringer sier UNEP-direktør Achim Steiner.


Les pressemeldingen fra UNEP/GRID. (pdf)