Historisk arkiv

Pissoaret i Stensparken fredet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fredet i dag pissoaret i Stensparken i Oslo sammen med Riksantikvaren.

Under en tilstelning i Stensparken på Bislett i Oslo i dag fredet Erik Solheim og Riksantikvar Nils Marstein det spesielle pissoaret i parken.

Pissoaret i Stensparken ble tegnet av byarkitekt Harald Aars og sto ferdig i 1937. Det skulle i tillegg til å ivareta praktiske hensyn, også ha en estetisk funksjon som parkelement. Det er et representativt eksempel på 30-tallets karakteristiske funksjonalistiske arkitektur.

Riksantikvar Nils Marstein, byantikvar i Oslo Marte Boro og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim foran det frededte pissoaret i Stensparken. Foto: Turid Årsheim. Riksantikvaren.
Riksantikvar Nils Marstein, byantikvar i Oslo Marte Boro og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim foran det frededte pissoaret i Stensparken. Foto: Turid Årsheim. Riksantikvaren.

Utover på 50-tallet fikk pissoaret også en helt annen funksjon. Det ble en viktig møteplass for hovedstadens homofile i en tid da denne gruppen ble møtt med en blanding av forbud, forakt og fortielse.

- Heldigvis har samfunnet vårt i løpet av en generasjon gjort store framskritt slik at homofile i dag ikke trenger møtes på slike steder lenger. Men også derfor er det viktig å fredet dette bygget, for å bevare den delen av historien vår for ettertiden, sa Solheim under fredningen.

Fredningen er en del av Riksantikvarens i alt 12 fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.

Les mer om Kultuminneåret 2009