Historisk arkiv

Politisk beslutning om klima i København

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimaforhandlingene går i retning av at vi ikke får en folkerettslig bindende klimaavtale i København. Det mest sannsynlige er en politisk beslutning. Norge vil arbeide for at den politiske avtalen blir så offensiv som mulig.

Dette er klart etter klimaforhandlingsmøtet i Barcelona, som avsluttes fredag.

- Norge hadde ønsket en omfattende og juridisk bindende klimaavtale på møtet i København, og beklager at dette ikke er mulig å få til nå. Vi vil arbeide for at den politiske avtalen får et så offensivt innhold som mulig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm understreker at en politisk beslutning må vise til målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader, med mål for utslippsreduksjoner i 2020 og 2050.

-De politiske toppmøtene som har vært før forhandlingsmøtet i Barcelona har vist bevegelse i forhold til flere sentrale punkter. Det er svært viktig at avtalen inneholder punkter om prosessen videre, slik at vi kan oppnå en juridisk forpliktende avtale så raskt som mulig, sier Bjurstrøm.

Landene har vist god vilje til å korte ned på den lange forhandlingsteksten fra toppmøtet i Bangkok. Teksten er blitt bedre og mer fokusert. Men partene er ikke enige om at dette skal utgjøre den formelle forhandlingsteksten for klimatoppmøtet i København.

Les mer om klimaforhandlingene