Historisk arkiv

Positiv dialog med Sellafields nye eiere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tirsdag 13. januar deltok miljøvernminister Erik Solheim på et møte med representanter for de britiske atomanleggene i Sellafield. Møtet ble arrangert av organisasjonen Lofoten mot Sellafield i samarbeid med Bellona.

Hensikten med møte var å få informasjon om utvikling og planer for videre drift og opprydning ved anlegget og å gjøre Sellafields nye eiere kjent med den brede norske bekymring mht Sellafield og det norske kravet om at reprosesseringsanlegget THORP  må stenges.

Tilstede på møtet var også leder for Stortingets Energi-og miljøkomité, stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim (V) og leder for Nordisk Råds miljøutvalg, stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen (A), Statens Strålevern, samt de to lands ambassader i Oslo og London.

- Vi ble møtt med en åpen og lyttende holdning fra Sellafields nye eiere, som understreket at deres jobb var å levere når det gjelder bedre sikkerheten og få til effektiv opprydning på anlegget. Jeg ser det som veldig viktig at vi har en aktiv dialog med britene om  Sellafield, og vil følge nøye med på hvordan de imøtekommer Norges krav om bedre og raskere reduksjon av de store mengder flytende, høyradioaktivt avfall som er lagret ved anlegget, uttaler Solheim.

- Vi er også opptatt av å få bedre informasjon fra britisk side når det gjelder mulige utslippscenarier for Sellafield som grunnlag for en studie av mulige konsekvenser for Norge som Statens Strålevern arbeider med. Så langt har det vært vanskelig å få tilgang til relevant informasjon, og jeg håper dette møtet vil bidra til å gjøre dette lettere.

Solheims innlegg på møtet, med forbehold om endringer under framførelsen