Historisk arkiv

Statssekretær Heidi Sørensen til Sørlandet i dag for å se på krypsiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Utviklingen av krypsiv i vann og vassdrag på Sørlandet har de senere årene utviklet seg til å bli et stort problem. Kartlegging er gjennomført i 5 større vassdrag og mer enn 18 000 dekar er gjenvokst med krypsiv.

Dette går ut over fritidsaktiviteter som bading og sportsfiske, samt at krypsivet fortrenger andre plantearter.

Årsakene til problemet forskes det nå intenst på, men det er enda ikke klart hva som er hovedårsaken. Mulige årsaker er kraftverksreguleringer med mindre variasjoner i vannføring, forsuring med økte nitrogentilførsler og klimaeffekter med mer nedbør og mindre isgang.

- Uansett årsaker til vill-veksten av krypsiv er dette økosystemer i klar ubalanse, og kan tjene som et klassisk eksempel på hva som kan skje når vi ”tukler” for mye med naturen, sier Heidi Sørensen.

Bildet viser krypsiv i Otra. Foto: Fylkes-mannen i Aust-Agder.
Bildet viser krypsiv i Otra. Foto: Fylkes-mannen i Aust-Agder.

Fenomenet skyldes trolig en kombinasjon av flere menneskelige påvirkninger og viser behovet for en helhetlig og kunnskapsbasert vannforvaltning der vi ser flere påvirkninger i sammenheng og vet mer om årsak-virkningsforholdene.

En slik forvaltning vi i ferd med å legge om til, og de første vannforvaltingsplanene, der blant annet Otra inngår, skal allerede i høst vedtas politisk på regionalt nivå og stadfestes i regjeringen i løpet av året.