Historisk arkiv

Sterk appell fra iskanten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kom med sterke appeller om å redusere klimagassutslippene under sitt besøk ved iskanten i Polhavet 1. september. Hensikten med reisen var at de selv skulle få oppleve klimaendringene på nært hold, og få orientering av forskerne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kom med sterke appeller om å redusere klimagassutslippene under sitt besøk ved iskanten i Polhavet  1. september. Hensikten med reisen var at de selv skulle få oppleve klimaendringene på nært hold, og få orientering av forskerne.

Isen i Polhavet minker nå langt raskere enn det man tidligere forventet. Dersom denne trenden fortsetter, kan Polhavet være delvis isfritt sommerstid allerede om 10-20 år. Smeltingen av isen i Polhavet kan forsterke oppvarmingen og  både i Arktis og globalt, og øker dermed risikoen for brå og farlige klimaendringer. 

Turen ut til iskanten ble lengre enn planlagt, men også mer opplevelsesrik. Opprinnelig skulle de to med følge reise fra Ny-Ålesund i helikopter, men dårlig vær gjorde at de i stedet måtte reise med kystvaktskipet KV Svalbard. Det ble en ni timer lang tur inn til isødet. Skipet møtte iskanten på 80 grader nord og her fikk generalsekretæren ved selvsyn se eksempler på klimaendringer i Arktis og forskning relatert til dette.

Skrudd inne i isen lå forskningsskipet Lance fra Norsk Polarinstitutt, og der fikk Ban og Solheim demonstrert ulike teknikker for måling av temperatur og istykkelse.

Erik Solheim og Ban Ki-moon på iskanten på 80 grader nord. I bakgrunnen Norsk Polarinstitutt sitt forskningsfartøy, Lance. Foto: Miljøverndepartementet.
Erik Solheim og Ban Ki-moon på iskanten på 80 grader nord. I bakgrunnen Norsk Polarinstitutt sitt forskningsfartøy, Lance. Foto: Miljøverndepartementet.

I sine appeller på isen sa både Ban Ki-moon og Erik Solheim at smeltingen av isen er foruroligende og kom med sterke oppfordringer til verdens ledere om å handle i kampen mot klimaendringene. Det er mindre enn hundre dager til det store klimamøtet i København.

- Hvis vi ikke bekjemper klimaendringene vil det ha katastrofale konsekvenser for menneskeheten. Her føler jeg naturkreftene og samtidig naturens sårbarhet. Arktis er en felles ressurs for menneskeheten, og vi må gjøre alt vi kan for å bevare polisen, sa Ban mens han stod på isen. Han sa videre at han hadde fått informasjon fra forskerne om at oppvarmingen skjer raskere i Arktis enn noen andre områder og at det er omfattende nedsmelting.

Erik Solheim takket generalsekretæren for at han nå vier så mye oppmerksomhet til kampen mot de menneskeskapte klimaendringene.

- 2009 synes å bli et av de årene med minst isdekke i polområdene. Vi ser nå en dramatisk nedsmelting på Nordpolen, på Grønland og på Svalbard, i tillegg til isbreene i Himalaya og Andesfjellene. Det har stor betydning at Ban kunne snakke til verden fra iskanten, og han vil bruke sine opplevelser i sine viktige samtaler med verdens ledere i tiden fram mot København, sa Solheim etter besøket.