Historisk arkiv

Store klimautfordringer for Guyana

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Guyana er et av Latin-Amerikas aller fattigste land, og et av dem som er aller mest utsatt for klimaendringer. Den norske støtten til landet hvis Guyana klarer å bevare sin regnskog vil være svært viktig for landets utvikling.

Under et besøk i Guyana forrige uke undertegnet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og landets president Bharrat Jagdeo en intensjonsavtale som sikrer Guyana en betydelig økonomisk støtte hvis landet klarer å ta vare på regnskogen sin. Hele 75 % av Guyana er dekket av regnskog og nesten hele landets skogområder er i dag inntakte. Avtalen mellom de to landene ble undertegnet midt inne i regnskogen, ved Fairview Village. I dette området ligger også forskningsstasjonen og økoturismeanlegget Iwokrama Field Station. Under seremonien fikk Solheim også møte representanter for urbefolkningen som lever i disse store skogområdene.

Solheim fikk møte representanter for urbefolkningen. Foto: Miljøverndepartementet.
Solheim fikk møte representanter for urbefolkningen. Foto: Miljøverndepartementet.

- Det er gledelig å se at et lite land som Guyana nå går foran i kampen for å bevare regnskogen. Jeg er også veldig imponert over at et land med Guyanas ressurser og utfordringer vedtar en lavkarbons utviklingsstrategi, sier miljø- og utviklingsminister Solheim.

Solheim fikk under sitt besøk i landet blant annet se de store utfordringene Guyana har med å kontrollere hav og regnvann for å unngå store flommer. En stor del av landets produktive jordbruksområder ligger under havnivå. Demningene som skal holde havet ute er svært gamle og i dårlig forfatning. Landet vil på grunn av dette også være svært sårbare for en stigning i havnivået. Det er også bygget store demninger inne i landet, for å forsøke å kontrollere alt regnvannet som kommer under regntiden. Dette systemet klarer heller ikke lenger å ta unna alt vannet som kommer, noe som fører til flommer. I 2005 flommet hele dette landbruksområdet over og cirka halvparten av landets brutto nasjonalprodukt gikk tapt.

Arbeider for å utbedre demininger pågår konstant. Foto: Miljøverndepartementet.
Arbeider for å utbedre demininger pågår konstant. Foto: Miljøverndepartementet.

- Pengene som Norge vil bidra med gjennom denne avtalen skal gå til utvikling av det guyanske samfunnet på mange områder. En viktig ting er for eksempel å få modernisert dikene og demningene som skal forhindre flommer. Det blir også viktig at urfolk og andre som lever i og av skogen kommer til ordet og blir hørt på en skikkelig måte, sier Solheim.

Under det to dager lange oppholdet i Guyana fikk Solheim også besøkt Kaieteur National Park og Kaieteur Falls. Myndighetene holder nå på med å legge til rette for en bærekraftig turisme i dette området, blant annet blir det bygget et museum og nasjonalparksenter. Fossefallet Kaieteur Falls er landets viktigste enkeltturistattraksjon.

Erik Solheim og Guyanas president, Bharrat Jagdeo, foran Kaiteur falls. Foto: Miljøverndepartementet.
Erik Solheim og Guyanas president, Bharrat Jagdeo, foran Kaiteur falls. Foto: Miljøverndepartementet.

Guyana ligger helt nord i Latin-Amerika og har en kystlinje mot Atlanterhavet på cirka 425 kilometer. Det bor 775.000 mennesker i landet, og rundt 90 % av dem bor langs kysten. Landet grenser til Brasil i sør, Venezuela i vest og Surinam i øst. For kort tid siden ble den første vegforbindelsen til Brasil åpnet, noe som trolig vil bety mye for den videre utviklingen av landet. De viktigste eksportvarene for Guyana er sukker og bauxitt. Landet er det nest fattigste i Latin-Amerika. Guyanas president Bharrat Jagdeo, som har vært i posisjon i ti år, har fått vedtatt en såkalt lavkarbons utviklingsstrategi for landet. Dette innebærer blant annet tiltak for å tilpasse seg klimaendringer og utbygging av vannkraft for å erstatte dieselbasert energibruk.

Guyana er et av Latin-Amerikas fattigste land, og står foran store utfordringer. Foto: Miljøverndepartementet.
Guyana er et av Latin-Amerikas fattigste land, og står foran store utfordringer. Foto: Miljøverndepartementet.