Historisk arkiv

Støtte til norsk finansieringsforslag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Finansiering og klimatilpasning var hovedsaker under EUs uformelle miljøvernministermøte i Praha i forrige uke, hvor miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltok.

I ministerdiskusjonen var det bred enighet om at en ny klimaavtale i København i 2009 vil avhenge av en finansieringspakke, og at denne ikke kan løsrives fra mål og forpliktelser om utslippsreduksjon. Det ble understreket at finansiering er et verktøy for å nå målene, ikke et mål i seg selv.

Erik Solheim holdt et innlegg om det norske forslaget om å holde tilbake og auksjonere en viss andel av kvotene i et internasjonalt system for kvotehandel. Dette kan representere én av flere finansieringskilder i en ny avtale. En fordel er at inntekter fra auksjonering av kvoter ikke er avhengig av årlige budsjettprosesser i de enkelte land.

–Jeg opplever økende støtte til det norske finansieringsforslaget. Stadig flere snakker om det, og på stadig høyere nivå, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

EUs miljøvernministere stiller seg bak en strategi for klimatilpasning i EU som bygger opp kunnskap og informasjon om klimaendringer og klimatilpasning i årene framover.


I juni vil Rådet ta beslutning om en tilpasningsstrategi. Forslagene i EU-kommisjonens hvitbok går i all hovedtrekk ut på at det i en innledende periode fram til 2012 legges vekt på å bygge opp en kunnskapsbase, gjennomgå EUs egne politikkområder samt etablere en nettportal for informasjons- og erfaringsutveksling.