Historisk arkiv

Åpnet barnas nasjonalpark i strålende solskinn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Lørdag feiret miljø- og utviklingsminister Erik Solheim Sjunkhatten nasjonalpark i Nordland. I strålende vær ble Norges 33. nasjonalpark, som er spesielt tilrettelagt for barn og funksjonshemmede, offisielt erklært for åpnet.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet Sjunkhatten nasjonalpark. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet Sjunkhatten nasjonalpark. Foto: Miljøverndepartementet.

Første del av åpningsfeiringen var lagt til Valnesfjord helsesportssenter i Fauske kommune. I forbindelse med åpningen hadde seks ungdommer med ulike funksjonshemminger gjennomført en fire dagers tur i nasjonalparken. Solheim og statssekretær Heidi Sørensen fulgte de seks ungdommene på den siste strekningen av turen deres.

Sjunkhatten nasjonalpark er spesielt tilrettelagt for barn og funksjonshemmede. under åpningen ble miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen møtt av en seks funksjonshemmede ungdom som hadde vært på overnattingstur. Foto: Miljøverndepartementet.
Sjunkhatten nasjonalpark er spesielt tilrettelagt for barn og funksjonshemmede. under åpningen ble miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen møtt av en seks funksjonshemmede ungdom som hadde vært på overnattingstur. Foto: Miljøverndepartementet. 

- Det er utrolig inspirerende å se hva disse ungdommene får til. Selv om de har et vanskeligere utgangspunkt enn de fleste av oss ser de heller mulighetene de har fremfor begrensningene. Mange har mye å lære av det, sa Solheim etter møtet.

Sjunkhatten nasjonalpark, som ligger i kommunene Fauske, Sørfold og Bodø, er den 33. nasjonalparken i landet og har fått navnet sitt etter det karakteristiske fjellet med samme navn. Området er et stort, sammenhengende og tilnærmet urørt fjellområde med omkransende fjordsystemer. Landskapet er preget ab breerosjon med både spisse topper og avrundete fjell, bratte fjellsider, dalbotner og morener. Det har vært mennesker i området i mange tusen år. De eldste påviste kulturminnene kan være så gamle som 8-9000 år og er fra eldre steinalder. Flere av kulturminnene er etter samisk bosetting og bruk.

Statssekretær Heidi Sørensen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Sjunkhatten er toppen bak til venstre på bildet. Foto: Miljøverndepartementet.
Statssekretær Heidi Sørensen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Sjunkhatten er toppen bak til venstre på bildet. Foto: Miljøverndepartementet.

Sjunkhatten vil være en nasjonalpark spesielt tilrettelagt for barn og funksjonshemmede, og har fått tilnavnet ”barnas nasjonalpark.”

Foruten et åpningsarrangement ved Valnesfjord helsesportssenter i Fauske var det også et arrangement i Røsvik i Sørfold kommune. Derfra ble inviterte gjester fraktet med båten M/S Gamle Salten til Kjerringøy i Bodø kommune for et avsluttende arrangement.