Historisk arkiv

Ban Ki-moon kaller genressursavtale ”historisk”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener avtalen om en rettferdig fordeling av genressurser, som ble inngått under naturtoppmøtet i Nagoya, er historisk.

Ban Ki-moon sier i en uttalelse at avtalen er et betydelig steg i riktig retning for å nå verdens utviklingsmål. Han sier også at avtalen viser at landene var dedikerte i sitt samarbeid for å møte utfordringene om en bærekraftig utvikling, og at denne avtalen vil være spesielt viktig for mange lokalsamfunn i utviklingsland.

Etter seks års forhandlinger om tilgang til og en rettferdig fordeling av genressurser ble de cirka 180 landene som deltok under møtet i FNs konvensjon for biologisk mangfold (CBD) i Nagoya i Japan enige om en bindene avtale. Dette betyr at land og selskaper som benytter seg av genmateriale fra planter i produksjonen av varer som f.eks medisiner og kosmetikk nå må sørge for at landene hvor genmaterialet hentes fra får en del av inntektene fra produktene.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har tidligere uttalt at enigheten som ble oppnådd i Nagoya 30. oktober er det viktigste som har skjedd for miljøarbeidet siden Kyotoavtalen.

Solheim hadde, sammen med EUs miljøkommisær og miljøvernministrene fra Brasil og Namibia, en sentral rolle i å lede forhandlingene om genressurser under møtet i Nagoya.

Les Ban Ki-moons pressemelding på FNs egne hjemmesider
Les mer om rettferdig fordeling av genressurser på Naturmangfoldåret sin hjemmeside
Se hva verden ble enige om under naturtoppmøtet i Nagoya på CBDs egne hjemmesider