Historisk arkiv

Banebrytende miljøtiltak i internasjonalt farvann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Under et internasjonalt møte i den såkalte OSPAR-konvensjonen i Bergen forrige uke vedtok landene rundt det nordøstlige Atlanterhav blant annet banebrytende nye tiltak for å beskytte sårbare havområder utenfor kyststatenes nasjonale jurisdiksjon.

Norge var vertskap da miljøvernministre og høynivårepresentanter fra en rekke europeiske land var samlet til ministerkonferanse i Bergen. Møtet fant sted innenfor rammen av OSPAR-konvensjonen om beskyttelse av det nordøstlige Atlanterhav.  Før årets ministerkonferanse hadde partene i konvensjonen til sammen beskyttet rundt 160 områder i nordøst-Atlanteren - fra Svalbard i nord til Azorene i sør.

Men sårbare områder som har behov for særlig beskyttelse befinner seg også på dypt hav og langt fra kysten, utenfor de havområdene Norge eller andre kyststater har råderett over. Disse områdene kan ikke beskyttes av én kyststat alene. Årets møte var banebrytende da partene i OSPAR for første gang gikk sammen og i fellesskap beskyttet seks marine områder - fire undersjøiske fjell og to områder langs den midt-Atlantiske ryggen - som alle befinner seg utenfor nasjonal jurisdiksjon.  Her finnes et unikt og rikt naturmangfold med sjeldne og sårbare arter.

- Dette er unikt i internasjonal sammenheng og meget gledelig at vi fikk til. Det vil bety mye for det videre arbeidet med å ta vare på arter og naturtyper i verden, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som ledet ministerdelen av møtet.

Med disse nye områdene dekker OSPARs nettverk av marine beskyttede områder et samlet areal på rundt 433 000 km2, noe som er større enn Tyskland, Belgia, Nederland og Luxemburg til sammen.

Videre ble partene enige om en prosess for å avklare OSPARs rolle knyttet til akutt oljeforurensning fra offshore boreaktiviteter. Landene vil gjennomgå sine regler og rutiner i lys av det som skjedde i Mexicogulfen, spesielt når det gjelder tillatelser til boring under ekstreme forhold. Resultatene skal rapporteres til OSPAR neste år som grunnlag for vurdering av behov for tiltak innenfor rammen av OSPAR-konvensjonen.

Møtet vedtok også nye tiltak og målsetninger for å bekjempe marint søppel, med sikte på å oppnå en betydelig reduksjon innen 2020. 

På OSPAR-møtet ble det demonstrert hvor utsatt sjøfugl er for marint søppel. Foto: Miljøverndepartementet.
På OSPAR-møtet ble det demonstrert hvor utsatt sjøfugl er for marint søppel. Foto: Miljøverndepartementet. 

Les ministererklæringen fra møtet, Bergen Statement, her (pdf).

Les pressemelding fra OSPARs sekretariat (på engelsk).

En omfattende og helhetlig miljøkvalitetsrapport (”Quality Status Report 2010”) for Nordøstatlanteren ble lansert på møtet. Les OSPARs sekretariats pressemelding og en e-versjon av rapporten her.