Historisk arkiv

Det er god butikk å ta vare på naturens mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Bevaring av en mangfoldig og robust natur er noe av det viktigste privat sektor kan investere i, spesielt i lys av klimaendringene. Det viser en delrapport som ble lansert på en konferanse om næringsliv og naturmangfold i London tirsdag.

Rapporten er en del av studien ”The Economics of Ecosystems and Biodiversity” (TEEB), som er utført av FNs miljøorganisasjon UNEP under ledelse av den indiske økonomen Pavan Sukhdev. Den ble presentert under Global Business of Biodiversity Symposium i London.

Varmere klima, forurensning, avskoging og befolkningsvekst fører til at arter forsvinner i raskere tempo enn noensinne.  Tap av natur er en stor trussel for næringsliv og økonomisk utvikling.

–Det er god butikk for næringslivet å ta vare på naturen. Mange bedrifter har allerede innsett de muligheter og gevinster som ligger i å forvalte naturresursene på en god måte, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

En annen rapport som også lanseres tirsdag konkluderer med at ledere i privat sektor er bekymret for tapet av ”naturkapitalen” og de konsekvenser det vil ha for deres bedrifter. Samtidig øker andelen miljøbevisste forbrukere. Over 80 prosent av de spurte forbrukerne sier at de ikke vil kjøpe produkter fra selskaper som ikke følger etiske retningslinjer.

–Det er viktig å sikre at norske bedrifter opptrer på en ansvarlig måte nasjonalt og internasjonalt. Hensynet til naturens mangfold bør også inngå i bedriftenes samfunnsansvar. Miljøbevisste forbrukere bidrar utvilsomt til å påvirke bedriftene i positiv retning, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Storebrand er en av de norske bedriftene som er til stede under konferansen i London.

–Som Nordens ledende samfunnsansvarlige investor vektlegger Storebrand biologisk mangfold i våre investeringsanalyser. En bærekraftig utvikling er avhengig av velfungerende økosystemer. Denne rapporten øker bedriftenes mulighet til å integrere biologisk mangfold i sine forretningsbeslutninger, sier konsernsjef Idar Kreutzer i Storebrand.