Historisk arkiv

Eksperter vil halvere tapet av artsrik skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

For å gi faglige råd til verdens politkere i kampen for å bevare naturmangfoldet har flere hundre eksperter hatt møter i Nairobi de siste to ukene. Den såkalte vitenskapskomitéen under FNs konvensjon om biologisk mangfold foreslår blant annet at tap av skog med rikt naturmangfold skal halveres innen 2020 og at alle fiske- og andre marine ressurser skal høstes på en bærekraftig måte.

Innen 2010 skulle verdenssamfunnet stanse tapet av naturens mangfold. Målet er ikke nådd. Tvert om så går utryddelsen av arter raskere enn noen gang før. Verdens land skal møtes under FN-konvensjonen om biologisk mangfold i Japan i oktober for å bli enige om nye mål for å snu denne utviklingen. For å gi faglige råd har flere hundre eksperter møttes i Nairobi de siste to ukene. Anbefalingene bygger blant annet på den nye FN-rapporten Global Biodiversity Outlook om verdens naturmangfold. Rapporten slår fast at hele økosystemer kan kollapse og at konsekvensene kan bli alvorlige.

Vitenskapskomiteen under konvensjonen om biologisk mangfold advarer om en kommende naturmangfoldkrise. Om vi ikke handler raskt for å snu denne negative utviklingen, vil tapet av naturens mangfold føre oss nærmere såkalte ”vippepunkter”.  I følge ekspertene vil økosystemene presses så hardt at vi risikerer at økosystemene kollapser og at vi mister de tjenestene de leverer, som mat, medisiner og brensel.

- Vi vet ikke når, vi vet ikke hvilken plante eller hvilket dyr som kan representere et vippepunkt – men vi vet at konsekvensene kan være katastrofale, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Ekspertene mener at det vil være mulig å gjøre mye for å endre utviklingen, men at dette vil kreve handling og samarbeid mellom ulike sektorer. Det er for eksempel betydelige muligheter for bedre forvaltning av naturens mangfold ved å fjerne eller legge om miljøskadelige tilsudd og subsidier.

Ekspertene anbefaler at politikerne på neste partsmøte i Nagoya i Japan tar beslutninger om nye mål som snur utviklingen. Norske mål for bevaring og bærekraftig bruk av naturmangfold er lovfestet i Naturmangfoldloven som er nominert til pris for verdens beste lovgivning på feltet.

- Jeg og regjeringen vil jobbe intenst for at verden i høst – under partsmøtet i Nagoya i Japan - skal vedta ambisiøse mål og tiltak for det videre arbeidet med å sikre naturmangfoldet i verden. Men aller viktigst: Alle nasjoner og sektorer må gjennomføre nødvendige tiltak, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Videre understreket ekspertene at naturens mangfold i stadig større grad vil bli truet av effekten av klimaendringene. Det er også viktig at klimatiltak ikke skal virke negativt på naturens mangfold. 

- Bevaring av en mangfoldig og robust natur er kanskje det aller viktigste klimatiltaket og livsforsikringen vi kan investere i – sammen med en reduksjon i klimagassutslippene. Vi vil framover jobbe for å få til begge deler – både på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier Solheim. 

Seniorrådgiver Tone Solhaug fra Norge ledet en av hovedkomitéene på møtet. Foto: Earth Negotiations Bulletin.
Seniorrådgiver Tone Solhaug fra Norge ledet en av hovedkomitéene på møtet. Foto: Earth Negotiations Bulletin.