Historisk arkiv

Enighet om nytt FN- panel for naturmangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er enighet i FN om å etablere et eget panel for naturmangfold, en parallell til FNs klimapanel. Utsendinger fra en rekke land og internasjonale organisasjoner har vært samlet i Sør-Korea for å forhandle om dette. FNs hovedforsamling skal høsten 2010 fatte det formelle vedtaket.

Det er enighet i FN om å etablere et eget panel for naturmangfold, en parallell til FNs klimapanel. Utsendinger fra en rekke land og internasjonale organisasjoner  har vært samlet i Sør-Korea for å forhandle om dette.  FNs  hovedforsamling skal høsten 2010 fatte det formelle vedtaket.

-Dette er fantastisk gledelig. Naturpanelet kan få en enorm betydning. At vi har fått på plass dette etter mange års forhandlinger, er strålende, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Dette blir et kunnskapspanel for naturmangfold. Det kan bli viktig for å stoppe  tapet av naturmangfold. Dette er et av vår tids største miljøproblemer.nNorge har arbeidet lenge for å få til dette, og nå er det global enighet.  Det nye Naturpanelet vil bli en parallell til FNs klimapanel og dermed spille en viktig rolle framover i å skaffe faglig grunnlag for bedre politiske beslutninger.

Erik Solheim sier at Norge er innstilt på å bidra med penger til oppbhygging av kapasitet i utviklingsland knyttet til naturpanelet.

-Jeg ønsker at Trondheim skal spille en rolle i dette arbeidet, og arbeider for at det skal etableres et delsekretariat for naturpanelet der, sier  Solheim, og framhever at det sterke naturfaglige miljøet i Trondheim.


Arbeidet med å etablere  det som heter ”Intergovernmental Panel for Biodiversity and Ecosystem Services” (IPBES) startet i 2005, etter initiativ  av FN’s miljøprogran (UNEP). Forhandlingsmøtet i Busan var nummer tre i rekken, og var et møte der medlemslandene  ble enige om  etablering av naturpanelet og dets overordnede mål og prinsipper.

I forhandlingene som pågikk i tiden 7.- 11. juni ble man tidlig enige om det overordnede målet, nemlig å etablere en internasjonal mekanisme som skal arbeide for å redusere tapet av naturmangfold. Dette skal gjøres ved å styrke kunnskapsgrunnlaget og  å skape bedre kontakt mellom de som har den faglige kunnskapen og de som skal fatte politiske beslutninger.