Naturmangfoldloven er det viktigste verktøyet for å ta vare på naturen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Nyhet | Dato: 03.06.2010
Statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen holdt i dag et innlegg om naturmangfoldloven under EUs miljøkonferanse Green Week. Hun vektla betydningen av nye målsetninger for å stoppe tapet av naturmangfoldet.
Statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen holdt i dag et innlegg om naturmangfoldloven under EUs miljøkonferanse Green Week. Hun vektla betydningen av nye målsetninger for å stoppe tapet av naturmangfoldet.
I sitt innlegg trakk Sørensen fram naturmangfoldloven som den viktigste loven som er laget om natur i Norge og orienterte om hovedtrekkene i den. Et viktig grep i loven er at den skiller mellom bærekraftig bruk og vern. Det er viktig å se regler om bruk og vern i sammenheng når man skal ta vare på naturmangfoldet. Prioriterte arter er moderne, dynamiske regler for å beskytte arter, mens utvalgte naturtyper skal ivaretas ved særskilte regler om bærekraftig bruk. Til prioriterte arter og utvalgte naturtyper følger det med tilskuddsordninger for aktive tiltak. Sørensen vektla også generelle regler om bærekraftig bruk, genetisk materiale, fremmede organismer og områdevern. Naturmangfoldloven er også viktig for oppfølgningen av internasjonale forpliktelser som for eksempel Biomangfoldkonvensjonen.
EU-kommisjonen arrangerer hvert år en miljøkonferanse i Brussel, Green Week, for å få større synlighet og engasjement om EUs miljøpolitikk gjennom dialog med representanter fra politikk, forvaltning, næringsliv, forskningsmiljøer og frivillige organisasjoner. Green Week har etablert seg som den mest sentrale årlige miljøkonferansen i Europa.
Temaet for årets konferanse er naturmangfold. Konferansen ble åpnet av miljøkommisær Janez Potocnik. Han vektla at utgangspunktet for årets Green Week er FNs Naturmangfoldår i 2010 og det 10. partsmøtet for konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) som skal være i Japan i oktober i år.
Sentrale temaer på konferansen inkluderer blant annet dagens tilstand for naturmangfold i Europa og globalt, nytteverdien ved naturmangfold, presset på naturmangfold, mulige løsninger for å stanse tapet av naturmangfold etter 2010, den økonomiske dimensjonen ved naturmangfold og økosystemtjenester. Det er forventet at ca 3800 mennesker vil delta på mer enn 30 sesjoner om naturmangfold i løpet av de 3 dagene konferansen varer.
Andre foredragsholdere på konferansen inkluderer generaldirektøren for DG Miljø, Karl Falkenberg, lederen for Det europeiske miljøbyrået (EEA), Jaqueline McGlade og Pavan Sukhdev, som skal snakke om rapporten "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" (den såkalte TEEB-rapporten). Green Week avsluttes av EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, med innlegg fra blant annet klimakommmisær Connie Hedegaard.
Under besøket i Brussel har statssekretær Heidi Sørensen også bilaterale møter i Europaparlamentet, Kommisjonen og med den flamske miljøvernministeren Joke Schauvliege om aktuelle spørsmål knyttet til naturmangfold og de internasjonale klimaforhandlingene.