Historisk arkiv

Nytt samarbeid om de tekniske og industrielle kulturminnene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statssekretær Heidi Sørensen har nå satt ned en referansegruppe for de tekniske og industrielle kulturminnene. Gruppa består av representanter for LO, Norsk industri, HSH reiseliv og Energi Norge. Statssekretæren leder gruppa og riksantikvar Jørn Holme er nestleder.

- Jeg er opptatt av å sikre minnene etter Norges framvekst som industrinasjon, sier statssekretær Heidi Sørensen. De representerer en viktig del av vår felles historie og er stolte vitnesbyrd også over framveksten av arbeiderbevegelsen.

Norge har flere flotte industriminner. Elleve av dem er plukket ut som spesielt representative og blir fulgt opp av Riksantikvaren. I tillegg blir Odda/Tyssedal og Rjukan/Notodden nå nominert til Unescos verdensarvliste.

Referansegruppa skal sikre at flere aktører samarbeider om å ta vare på disse viktige kulturminnene. Gruppa skal også samarbeide nært med Industrimuseenes fellesråd, hvor alle de elleve prioriterte anleggene er representert.

De elleve anleggene er: Fetsund lenser i Akershus, Folldal gruver og Klevfos Cellulose & Papirfabrikk i Hedmark, Kistefos Træsliberi i Oppland, Rjukanbanen i Telemark, Næs Jernverk i Aust-Agder, Sjølingstad Uldvarefabrik i Vest-Agder, Salhus Tricotagefabrik i Hordaland, Spillum Dampsag & Høvleri i Nord-Trøndelag og Neptun sildoljefabrikk i Nordland.