Historisk arkiv

To ekstra møter i klimaforhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det blir to ekstra klimaforhandlingsmøter før klimakonferansen i Cancun i Mexico i desember. Dette ble partene enige om i Bonn i helgen, på det første forhandlingsmøtet etter København.

–Partene ble enige om et arbeidsprogram som gir et tilstrekkelig mandat til lederen av hovedforhandlingene. Men det var krevende å komme fram til et resultat. Framdriften kunne og burde vært bedre, sier Norges forhandlingsleder Audun Rosland.

Tid og sted for de to ekstra forhandlingsmøtene er ennå ikke bestemt. Møtene kommer i tillegg til den ordinære sesjonen i Bonn i juni.

Lederen for hovedforhandlingene, Margaret Mukahanana-Sangarwe fra Zimbabwe, vil nå innen 17. mai kunne legge fram et nytt utkast til forhandlingstekst. Enigheten i Bonn gir henne anledning til å legge til grunn både den ikke-bindende København-avtalen og de uferdige tekstene fra København-forhandlingene.

København-avtalen fikk dessverre ikke enstemmig tilslutning på partskonferansen i København. Den ble derfor tatt til etterretning, og det har vært usikkerhet om hvordan den skal tas videre. Men flere og flere land har nå innmeldt sin støtte til avtalen. Til nå er det 121 land som har gjort dette.

–Det er veldig positivt at vi kan legge København-avtalen til grunn for klimaforhandlingene. Denne avtalen innebærer blant annet enighet om at oppvarmingen av jordkloden skal begrenses til 2 grader over førindustrielt nivå og at det settes av store summer til klimatiltak i utviklingsland, sier Audun Rosland.