Historisk arkiv

Asbest blokkert under Rotterdam-konvensjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Rotterdam-konvensjonen om handel med farlige kjemikalier ble forrige uke utvidet med tre nye farlige kjemikalier. For stoffet krysotil asbest var det likevel ikke mulig å få enighet, fordi blant annet Canada blokkerte et slikt vedtak.

- Det er svært uheldig at man ikke kunne få enighet om å liste et stoff der vitenskapen og konvensjonens regler tilsier det, sier sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Rotterdam-konvensjonen om handel med visse farlige kjemikalier holdt forrige uke partsmøte i Geneve, Sveits. Stoffer som listes under konvensjonen kan ikke eksporteres uten samtykke fra importlandene. Dette er særlig viktig for utviklingsland som ofte mangler gode nok systemer for å håndtere risikoen fra stoffene. Konvensjonen regulerer nå totalt handel med mer enn 40 kjemikalier og plantevernmidler.

Tre nye plantevernmidler ble inkludert på listen over stoffer som krever slikt forhåndssamtykke, etter partsmøtet forrige uke. Mest gledelig var inklusjonen av plantevernmiddelet endosulfan, noe som tidligere har blitt motarbeidet av enkelte land.

Den mest kontroversielle saken var knyttet til krysotil asbest, et stoff det fortsatt er betydelig handel med. Krysotil asbest brukes som bygningsmateriale, og er svært kreftfremkallende. Det vitenskaplige grunnlaget for å inkludere stoffet er oppfylt. Likevel var ikke mulig å oppnå enighet om å liste stoffet under konvensjonen fordi noen få produsentland blokkerte en slik beslutning. Stoffet vil først og fremst utgjøre en risiko for helse og arbeidsmiljø i utviklingsland – da bruken stort sett er stanset i industriland.

Alle stoffene er allerede forbudt i Norge.

Les mer om Rotterdam-konvensjonen på nettsidene til Klima- og forurensningsdirketoratet