Historisk arkiv

Besøkte dverggåsas rasteplass i Kasakhstan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kasakhstan har store områder for trekkfugler, deriblant for dverggås på trekk fra Norge. Dverggåsa er en truet art, både i Norge og globalt, dels på grunn av utilsiktet felling under jakt på grågås og dels på grunn av ulovlig jakt. I forbindelse med et miljøministermøte i Kasakhstan, fikk statssekretær Heidi Sørensen besøke en av dverggåsas rasteplasser i Korgalzhyn naturreservat.

Den norske bestanden av dverggås er så liten at forskerne er på fornavn med fuglene. Norsk ornitologisk forening samarbeider med Statens naturoppsyn om et prosjekt der svenske dverggåskyllinger utstyres med satellittsendere og slippes på Valdakmyra ved Porsangerfjorden i Finnmark. Målet er at de skal trekke sørover til Hellas sammen med ville dverggjess til vinteren. Det viser seg at dverggås som mislykkes med hekkingen i Finnmark, tar en omvei om Russland og Kasakhstan før de drar sørover. Det fortelles om dverggjess som er blitt skutt av snikskyttere. Satelittsendere gir oss mer kunnskap om hvor gjessene ferdes og hvordan bestanden utvikler seg. 

Statssekretær Heidi Sørensen tok opp situasjonen til dverggåsa med Kasakhstans miljøvernminister Nurgali Ashim. (Foto: Marianne Gjørv.)

Statssekretær Heidi Sørensen tok opp situasjonen til dverggåsa med Kasakhstans miljøvernminister Nurgali Ashim. (Foto: Marianne Gjørv.)

Høstens telling av dverggjess i Norge viser en positiv utvikling, der det er observert 76 dverggjess, i motsetning til i 2009, da det kun var observert 23. Antall observerte unger har også økt.

Dverggåsa har fått status som en prioritert art etter naturmangfoldloven på grunn av den lave bestanden. Direktoratet for naturforvaltning har laget en handlingsplan for dverggås. Dverggås vil bli et av temaene på partsmøtet til Bonnkonvensjonen om vern av trekkende arter av ville dyr i Bergen i november i år. (Les mer om historien om dverggåsa i vedlagte informasjonsark.)

Statssekretær Heidi Sørensen besøkte naturreservatet Korgalzhyn i forbindelse med et miljøministermøte i Astana i Kasakhstan. Under sitt opphold i Astana, tok Sørensen opp problemstillingen knyttet til jakt på dverggås med Kasakhstans miljøvernminister Nurgali Ashim.

Ministermøtet ”Miljø for Europa” er i regi av FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE), der 56 land deltar. Utgangspunktet for ”Miljø for Europa-prosessen” for 20 år siden, var miljøutfordringer i Øst-Europa. Fokus er gradvis dreid mot de tidligere sovjetrepublikkene. Hovedtemaer for konferansen i Astana var vann og vannrelaterte økosystemer og grønn økonomi. Norge har i de senere årene, med midler fra Utenriksdepartementet, støttet flere miljøprosjekter i Kaukasus og Sentral-Asia innen temaene vann, energi og naturmangfold.

Statssekretær Heidi Sørensen ser på trekkfugler i naturreservatet Korgalzhyn i Kasakhstan. (Foto: Marianne Gjørv.)

Statssekretær Heidi Sørensen ser på trekkfugler i naturreservatet Korgalzhyn i Kasakhstan. (Foto: Marianne Gjørv.)