Historisk arkiv

Fortsatt usikkerhet knyttet til kreftfare

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klima- og forurensningsdirektoratet har på oppdrag fra Miljøverndepartementet gitt en vurdering av ny kunnskap om utslipp av aminer til luft fra CO2-fangst.

- Det er fortsatt usikkerhet knyttet til kreftfaren, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Vurderingen kan leses på Klima og forurensningsdirektoratets hjemmeside.

Vurderingene fra Klima- og forurensningsdirektoratet og Statoil viser i bunn og grunn det samme. Helserisikoen knyttet til aminteknologien er mindre alvorlige enn vi trodde i september, noe som er positivt. Likevel er det usikkerheter knyttet til nitraminer som må undersøkes videre, sier Solheim. Han understreker at hvis de helsemessige utfordringene ved aminteknologien avklares raskere enn antatt, kan det bidra til en raskere framdrift i prosjektet.

- Det er positivt at risikobildet ved bruk av aminer er redusert, sier Solheim. Men selv om ny kunnskap om risiko for helsefarlige utslipp ikke har gitt økt grunn til bekymring, er det fortsatt store usikkerheter knyttet til nitraminer som må undersøkes videre. Han sier at hvis de helsemessige utfordringene ved aminteknologien avklares raskere enn antatt, kan det bidra til en raskere framdrift i prosjektet.