Historisk arkiv

Håp om framskritt i Durban

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Klimaendringene rammer Afrika hardt allerede. Kamp mot klimaendringer kan ikke sees atskilt fra fattigdomsbekjempelse, sa Sør-Afrikas president Jacob Zuma da han åpnet klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika mandag.

-Klimaendringene rammer Afrika hardt allerede. Kamp mot klimaendringer kan ikke sees atskilt fra fattigdomsbekjempelse, sa Sør-Afrikas president Jacob Zuma da han åpnet klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika mandag.
 
Fra 28. november til 9. desember er delegater fra over 190 land samlet for å komme videre i klimaforhandlingene. Spørsmålet om Kyoto-protokollens framtid kombinert med tilsvarende forpliktelser for alle store utslippsland er sentralt.
 
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltar på toppmøtet under høynivådelen fra 6.-9. desember. Statsminister Jens Stoltenberg deltar onsdag 7. desember, blant annet på et arrangement om klimafinansiering sammen med FNs generalsekretær Ban Ki Moon. Stoltenberg holder også Norges hovedinnlegg.
 
President Zuma understreket viktigheten av å få det grønne klimafondet til å fungere. Norge har spilt en sentral rolle i arbeidet med det grønne fondet, og det blir et sentralt tema under forhandlingene å få dette til å tre i kraft i praksis.
 
-Klimaendringer utgjør en stor risiko for menneskeheten. I Afrika kan det være spørsmål om liv og død, sa Zuma, og viste til at tørken var delvis årsak til stammekriger i Sudan og store flyktningestrømmer i Somalia.
 
-På dette afrikanske klimatoppmøtet  er vi derfor spesielt opptatt av klimatilpasning og av at det grønne klimafondet kan gi støtte til tiltak i fattige land, sa han.
 
Lederen for FNs klimasekretariat Christiana Figueres viste til Sør-Afrikas historiske overgang fra apartheid til demokrati da hun appellerte til klimaforhandlere som skal forsøke å klare noe som virker umulig:
 
- Nelson Mandela sa at det virker umulig helt til det blir gjort. La det være en inspirasjon for oss på møtet her i Sør-Afrika, sa hun.

Avtroppende klimamøteleder Patricia Espinosa fra Mexico hilser påtroppende Maite Nkoana-Mashabane fra Sør-Afrika. Til høyre lederen for FNs klimasekretariat Christiana Figueres og Sør-Afrikas president Jacob Zuma. (Foto: iisd)

Avtroppende klimamøteleder Patricia Espinosa fra Mexico hilser påtroppende Maite Nkoana-Mashabane fra Sør-Afrika. Til høyre lederen for FNs klimasekretariat Christiana Figueres og Sør-Afrikas president Jacob Zuma. (iisd)