Historisk arkiv

Må ha ambisjoner om å redusere miljøgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Norge mottar store mengder miljøgifter gjennom langtransportert forurensning og vi handler internasjonalt med produkter som kan inneholde slike stoffer. Derfor er internasjonale løsninger en forutsetning for at vi når målet om nullutslipp, sa Heidi Sørensen på Kjemikaliedagene 2011.

- Vi har et nasjonalt mål om stans i utslipp av miljøgifter innen 2020. Norge mottar store mengder miljøgifter gjennom langtransportert forurensning og vi handler internasjonalt med produkter som kan inneholde slike stoffer. Derfor er internasjonale løsninger en forutsetning for at vi når målet om nullutslipp, sa statssekretær Heidi Sørensen på Norsk Industris konferanse Kjemikaliedagene 2011.

Konferansen samlet fagpersoner fra både næringslivet og myndighetene.

Link til Sørensens presentasjon.

(Se programmet)

Hensikten var å diskutere regelverk, veien videre og prioriteringer. 

- Miljøgifter er noe som angår oss alle i hverdagen. Det er stoffer som brytes svært langsomt ned i naturen og hoper seg opp i næringskjedene. Miljøgiftene er derfor en alvorlig trussel mot biologisk mangfold, matforsyning og helse for kommende generasjoner, sa Sørensen.

Hun pekte på flere utfordringer knyttet til bruk av kjemikalier, deriblant kvikksølv, og produkter som inneholder hormon forstyrrende egenskaper og usikkerheten rundt nanoteknologi og virkningen på miljøet.

Sørensen skrøt av industrien og mente at mye er gjort for å redusere risikoen for helse og miljø fra helse- og miljøfarlige kjemikalier. Hun mente likevel at det ikke er tilstrekkelig for å møte de langsiktige utfordringene.

- Vi må fortsatt ha store ambisjoner for å sikre kommende generasjoners helse, miljøet og fremtidig matforsyning.

Siden miljøgifter transporteres på tvers av landegrenser, må Norge handle internasjonalt for å kunne møte utfordringene på kjemikalieområdet. Men, statssekretæren mente at vi har mye å hente på nasjonale tiltak.

- Det er flere grunner til at vi også må jobbe nasjonalt. Fortsatt er det områder som er forurenset. Vi har prioriterte stoffer der vi ikke har nådd målene. Og vi må kunne vise til gode nasjonale tiltak og innsats dersom vi skal få gjennomslag for internasjonale handlinger, understreker Sørensen.

Forbrukere kan også bidra i dette arbeidet. På nettstedet erdetfarlig.no kan du finne ut om noe av de vanligste produktene er farlige. Nettstedet hjelper deg til å få kunnskap om hvordan unngå de verste stoffene, hvordan velge de beste alternativene og hvordan bli kvitt avfallet. Nettstedet lages av Klima- og forurensningsdirektoratet, i samarbeid med Stiftelsen miljømerking og Mattilsynet.

Produkter som inneholder miljøgifter. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet 
Eksempler på produkter med kjemikalier som mange har hjemme. (Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet)
 
 
Kontaktperson i MD: Brith Elisabeth Sørlie, tlf 22 24 58 11