Historisk arkiv

Norge støtter klima-allianse i Durban

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

EU og en allianse av de mest sårbare utviklingslandene la fredag fram en felles uttalelse der de går inn for et ambisiøst utfall i Durban. -Dette er veldig positivt og kan skape ny bevegelse i klimaforhandlingene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

EU og en allianse av de mest sårbare utviklingslandene la fredag fram en felles uttalelse der de går inn for et ambisiøst utfall i Durban.  -Dette er veldig positivt og kan skape ny bevegelse i klimaforhandlingene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

EUs klimakommissær Connie Hedegaard sa fredag at også Brasil og Sør-Afrika slutter seg til initiativet.

Connie Hedegaard fra EU i Durban. Foto: Ragnhild Håland Simenstad 
EUs klimakommissær Connie Hedegaard i Durban. (Foto: Ragnhild Håland Simenstad)
  

Alliansen omfatter de fattigste utviklingslandene og de små øystatene. Det er de landene som er mest sårbare for klimaendringene. Dette er en ny allianse som bygger bru over de tidligere skarpe skillene mellom industriland og utviklingsland i forhandlingene.

- De minst utviklede landene, alliansen av små øystater og EU står sammen i ønsket om et ambisiøst utfall i Durban, heter det i uttalelsen som foreløpig omfatter 115 land.

Landene vil ha en ny periode med forpliktende utslippskutt under Kyoto-avtalen samtidig med et robust veikart for en juridisk bindende avtale som omfatter alle land. 

- Det store spørsmålet nå er om denne alliansen vil klare å presse USA, Kina og India til erklære at de vil forhandle om en framtidig avtale. Kina og USA har kommet med lovende signaler, men uten å være presise. India har hittil vært negative, sier Erik Solheim.

- Tiden er knapp hvis vi skal klare  å nå målet vårt. Vi må få utslippene ned hvis vi skal klare å begrense skadelige klimaendringer. Dette er et spørsmål om liv og død, og vi må starte prosessen i dag, heter det i uttalelsen.

Kyotoprotokollen har bindende forpliktelser om utslippskutt bare for industriland, og utløper i 2012. Den regulerer ikke utslippene til de største utslippslandene USA, India og Kina, og vil i en ny periode bare omfatte 15 prosent av verdens utslipp. En ny forpliktelsesperiode er det viktigste og vanskeligste forhandlingstemaet i Durban.

Link til uttalelsen