Historisk arkiv

Norges eldste klesplagg ut av isen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Dette funnet er en sensasjon, også i internasjonal sammenheng, sa statssekretær Heidi Sørensen om en kjortel fra 300-tallet som nylig har smeltet ut av isen på Lomseggen i Oppland.

-Dette funnet er en sensasjon, også i internasjonal sammenheng, sa statssekretær Heidi Sørensen om en kjortel fra 300-tallet som nylig har smeltet ut av isen på Lomseggen i Oppland. Sørensen fikk se både kjortelen og flere andre nye funn fra smeltende snøfonner da hun åpnet utstillingen ”Isens arkeologi” på Kulturhistorisk museum i Oslo 8. september.

Statssekretær Heidi Sørensen fikk se Norges eldste klesplagg, en 1700 år gammel kjortel, som nylig dukket fram fra isen i Breheimen. (Marianne Gjørv)

Statssekretær Heidi Sørensen fikk se Norges eldste klesplagg, en 1700 år gammel kjortel, som nylig dukket fram fra isen i Breheimen. (Foto: Marianne Gjørv)

I tillegg til den 1700 år gamle kjortelen fra yngre romertid, har museet denne uken fått inn en nevereske fra samme tid, en 1000 år gammel lærsko fra vikingtid, en vott som ennå ikke er datert, samt buer og komplette piler med skaft og styrefjær. Det er Oppland fylkeskommune (Klimapark 2469) og Kulturhistorisk museum som i sommer har funnet gjenstandene på en gammel leir- og lagringsplass for reinjegere ved Lomseggen i Breheimen nasjonalpark. Funnene ble presentert i forbindelse med åpningen av utstillingen ”Isens arkeologi” på Kulturhistorisk museum.

-Utstillingen ”Isens arkeologi” viser en klar sammenheng mellom klimaendringer og smelting som er bekymringsfull, sa statssekretær Heidi Sørensen på åpningen av utstillingen.
-Snøfonnene smelter nå fort, og det er en stor utfordring å få sikret funnene for framtiden.  Funnene dokumenterer virkningene av klimaendringene, sa Sørensen.

Denne votten ble funnet på samme sted som den 1700 år gamle kjortelen, men den er ennå ikke datert. (Marianne Gjørv)

Denne votten ble funnet på samme sted som den 1700 år gamle kjortelen, men den er ennå ikke datert. (Foto: Marianne Gjørv)

De fleste funnene er organisk materiale som vanligvis råtner i jord, men som er bevart i isen. Så snart gjenstandene er ute av isen, starter nedbrytningsprosessen. Metall ruster, tre, lær og tekstiler råtner bort og tørker ut slik at det går i oppløsning og spres. Snøfonnene i høyfjellet har bevart dette materialet i flere tusen år. Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, vil disse sporene etter fortidsmenneskene snart være tapt for alltid.

Utstillingen ”Isens arkeologi” setter klimautfordringer på dagsorden ved å fortelle historier om hvordan våre forfedre levde. Utstillingen er satt sammen av arkeologer og konservatorer fra Kulturhistorisk museum og fokuserer blant annet på hvordan våre forfedre var utstyrt for ferdsel i fjellet. Utstillingen setter den globale oppvarmingen inn i et bredere perspektiv og viser at flere fagområder berøres av nedsmeltingen.

Isens arkeologi (Kulturhistorisk museum)

Denne lærskoa er også blant de ferske funnene fra fonnene, og antas å være ca 1000 år gammel. (Marianne Gjørv)

Denne lærskoa er også blant de ferske funnene fra fonnene, og antas å være ca 1000 år gammel. (Foto: Marianne Gjørv)