Historisk arkiv

Norges første frihandelsavtale med kapittel om handel og miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge og EFTA undertegnet i går en frihandelsavtale med Hong Kong. For første gang har EFTA framforhandlet en frihandelsavtale med et eget kapittel om handel og miljø.

– Dette er en merkedag i regjeringens arbeid for å fremme et internasjonalt handelsregime som legger stor vekt på miljø, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. – Kapittelet i handelsavtalen med Hong Kong fremhever og styrker miljøhensyn i avtalen og er derfor et viktig bidrag for å sikre at vår samhandel med Hong Kong bidrar til bærekraftig utvikling, sier Solheim.

Etter forslag fra Miljøverndepartementet tok Norge i 2008 et initiativ i Det europeiske frihandelsforbundet EFTA (som består av Island, Liechtenstein, Norge og Sveits) om å inkludere miljø og handel i framtidige handelsavtaler. På EFTAs ministermøte i 2010 ble det oppnådd enighet om å inkludere et kapitel om handel og bærekraftig utvikling i pågående og fremtidige forhandlinger om frihandelsavtaler. Avtalen med Hong Kong er den første som er forhandlet ferdig etter dette.

Les mer om miljø og internasjonal handel på Miljøverndepartementets nettsider

Les mer om handelsavtalen på nettsidene til Nærings- og handelsdepartementet

Les mer om handelsavtalen med Hong Kong på EFTAs nettsider