Historisk arkiv

Små framskritt på klimamøtet i Bonn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimaforhandlingene i Bonn ble avsluttet fredag med framskritt på noen områder. Det blir sannsynligvis et nytt forhandlingsmøte i høst før partskonferansen i Durban i november/desember.

Klimaforhandlingene i Bonn ble avsluttet fredag med framskritt på noen områder. Det blir sannsynligvis et nytt forhandlingsmøte i høst før partskonferansen i Durban i november/desember.
 
- Vi er ikke kommet så langt som vi burde i forhandlingene. Det har vist seg vanskelig å holde fast på deler av det vi ble enige om i Cancun i fjor blant annet når det gjelder innsyn og kontroll med klimagassutslipp fra utviklingsland. I tillegg har vi hovedkonflikten om en ny forpliktelsesperiode i Kyotoprotokollen, sier Norges forhandlingsleder Henrik Harboe.
 
Teknologiforhandlingene er kommet betydelig lenger enn de øvrige forhandlingssporene. Dette er et av de områdene hvor partene kan komme lengst i Durban.
 
Diskusjonene om avskoging i u-land  er kommet godt i gang, men landene forstår Cancun-avtalen ulikt.  Det gjelder blant annet hvordan man skal sikre naturmangfoldet og urfolks rettigheter. Australia og Norge vil støtte arbeidet finansielt for å sikre framdriften.
 
EU og Norge er de klareste tilhengerne av en ny forpliktelsesperiode i Kyotoprotokollen som går ut i 2012. Men forutsetningen er at dette gjøres som del av en brede klimaavtale som også omfatter store utslippsland utenfor Kyotoprotokollen. 

- Dette spørsmålet er vi ikke kommet nærmere noen løsning på i Bonn, sier Harboe.

Sentralt i alle diskusjonene er ambisjonsnivået for utslippskutt. Landene har meldt inn sine utslippsreduksjoner i tråd med Cancun-avtalen, men utfordringen er å sikre at reduksjonene faktisk blir gjennomført. Til det trengs internasjonalt innsyn og kontroll. De store utslippslandene Kina og India vegrer seg mot dette.
 
- Utslippsmålene som er meldt inn, er ikke tilstrekkelige til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader. Vi har hatt noen åpne og konstruktive diskusjoner, men det gjenstår fortsatt mye. Jeg håper vi får til et nytt forhandlingsmøte til høsten og at dette blir en god og effektiv arbeidssesjon  der vi kan legge grunnlaget for framskritt og et godt resultat i Durban, sier Harboe.