Historisk arkiv

Vannkraft og villaks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Jeg har store forventninger til at både revisjon av vassdragskonsesjoner og arbeidet med vannforvaltningsplaner vil forbedre miljøkvaliteten i mange utbygde laksevassdrag. Det sa statssekretær Heidi Sørensen i foredraget ”Vannkraft og villaks - miljøforvaltningens forventninger til vilkårsrevisjoner”, på Norsk Laksefestival i Surnadal.

Vassdragsreguleringer har i et historisk perspektiv, utgjort en av de største truslene mot villaksen. De har medført at flere lokale bestander har gått tapt. De siste tiårene har imidlertid strenge miljøkrav til vassdragsreguleringer tatt hensyn til villaksen.

Fram til 2022 kan konsesjonene til om lag 350 vassdragsreguleringer revideres. De vil kunne få nye miljøvilkår, og her ligger et godt potensial for miljøforbedringer. Om lag 20 av vassdragene som kan revideres, er nasjonale laksevassdrag.

Naturmangfoldloven og vannforskriften skal, sammen med sektorlovgivningen, bidra til å sikre en mer økosystembasert forvaltning av vassdragene.  Fram til 2015 skal det lages forvaltingsplaner for alle vassdrag i Norge. - De miljøforbedringene som foreslås i vannforvaltningsplanene og muligheten til å revidere gamle vannkraftkonsesjoner, må ses i sammenheng, sa Sørensen.

Se Heidi Sørensens foredrag om vannkraft og villaks

Elva Surna i Surnadal i Møre og Romsdal er kjent som en storlakselv. Foto: Marianne Gjørv. (CC4)
Elva Surna i Surnadal i Møre og Romsdal er kjent som en storlakselv. Foto: Marianne Gjørv. (CC4)