Historisk arkiv

Feiret Bygdøy med Dronningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

H.M. Dronningen deltok da kulturmiljøfredningen av Bygdøy i dag ble feiret.

H.M. Dronning Sonja og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell under feiringen av Bygdøy kulturmiljøfredning.

- Bygdøy har en fantastisk kombinasjon av kultur- og naturverdier. Stedet har vært knyttet til kongefamilien helt siden Karl Johan la planer om en folkepark her ute. Samtidig har denne forholdsvis lille havløya en unik natur. Av landets rundt 2000 plantearter finner du nesten 800 her ute, og av de 250 fugleartene som er registret i Oslo finnes halvparten på Bygdøy, sa miljøminister Bård Vegar Solhjell under sin åpningstale.

Det var fredningen av Bygdøy kulturmiljø og vern av Dronningberget og Hengsåsen naturreservater som ble markert i dag. Med på feiringen var også blant mange administrasjons-, fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud, Fylkesmann i Oslo og Akershus Valgerd Svarstad Haugland og Riksantikvar Jørn Holme.

Om Bygdøy kulturmiljø
I 1837 kjøpte kong Karl Johan et større område på Bygdøy for egne midler. Han ønsket å tilrettelegge området som folkepark for allmuen, slik han også gjorde i Djurgården i Stockholm. Kong Karl Johan ville legge til rette for friluftsliv, opplysning og underholdning i et vakkert landskap for befolkningen i de raskt voksende og stadig tettere hovedstaden. Folkeparken på Bygdøy ble utviklet etter europeiske forbilder, med severdigheter som lysthus, utsiktplasser, bevertningssteder, badeanlegg og monumenter.
I tillegg til severdigheter ble skog og park skjøttet for å ta seg best mulig ut. Det var den engelske landskapsstilen som var forbildet. Landidyllen med gårdsbruket som naturlig ingrediens var et blikkfang, med buktende stier gjennom landskapet.
I 1898 flyttet Norsk Folkemuseum til Bygdøy og noen år senere ble Oscar IIs bygningssamling fra 1881 innlemmet i museet.
Med fredningen vil en unik kilde til kunnskap, opplevelse og bruk sikres for alle. Bygdøy kulturmiljø innehar stor variasjon av natur- og landskapstyper med rikholdige og godt bevarte kulturspor.

Dronningberget og Hengsåsen naturreservater
Naturreservatene Dronningberget og Hengsåsen er vernet etter naturmangfoldloven og skal sikre et stort naturmangfold av nasjonal og internasjonal betydning.
Formålet med Dronningberget naturreservatet er å ta vare på naturtypen kalklindeskog. Skogen har særlig betydning for naturmangfold og har et høyt antall truede arter av sopp, der en art er unik for området.
Formålet med Hengsåsen naturreservatet er å bevare naturtypene lågurtlyngfurukalkskog og kalklindeskog. Området inneholder et høyt antall truede arter av sopp og enkelte truede insekter.

Miljøvernministeren deltok på en omvisning i deler av de fredete områdene på Bygdøy.

Se flere bilder fra dagen på Flickr: