Historisk arkiv

OECD presenterer mørke miljøutsikter, men også veier til grønn vekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Den økonomiske veksten vil føre oss ut mot planetens tålegrenser hvis dagens trender videreføres. Torsdag publiserte OECD ”Environmental Outlook to 2050,” som tegner et mørkt framtidsbilde om kursen ikke legges om.

Rapporten viser også hvordan det finnes virkemidler for grønn vekst med reduserte miljøbelastninger. En slik politikk er ikke bare miljøvennlig, men økonomisk fornuftig. Jo lenger vi fortsetter å bygge økonomien på fossilt brensel, desto tyngre blir kursendringen og større blir klimakostnadene.

-OECDs miljørapport viser at grønn økonomi er god samfunnsøkonomi. Vi ser nå at stadig flere nasjoner begynner å se nærmere på grønn økonomi, som Kina, Brasil, Kenya og Etiopia.  OECD har også lagd en egen strategi for grønn vekst, og Nordisk ministerråd har nylig avholdt en konferanse i Oslo om grønn vekst. Dette blir også et vesentlig tema under Riokonferansen 20 år etter verdenskommisjonen for miljø og utvikling. Hvis vi presser miljøet for hardt, ødelegger vi grunnlaget for framtidig vekst, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

OECDs ”Environmental Outlook to 2050” gir et urovekkende bilde av miljøutviklingen. Siden 1970 har verdens befolkning doblet seg, mens verdensøkonomien er blitt mer enn tre ganger så stor. Veksten har trukket mange mennesker ut av fattigdom, men den har også vært ujamnt fordelt og gitt betydelige skader på miljøet.

Uten en ny politikk beregner OECD at veksten i befolkning, produksjon og forbruk vil føre til at klimagassutslippene øker med 50 prosent til 2050. Da vil temperaturen kunne øke med 3-6 grader i løpet av århundret, mens det internasjonalt anerkjente målet ligger på 2 grader. Beregningene viser at naturmangfoldet vil bli redusert med 10 prosent til 2050. Mange flere mennesker enn i dag vil oppleve vannmangel. Mange flere mennesker enn i dag vil dø av lokal luftforurensning.

Det har vært miljøpolitisk framgang, men på viktige områder har den økonomiske veksten mer enn spist opp gevinsten av de relative forbedringene. Utsiktene er mørkere enn i forrige utgave av Environmental Outlook, som kom i 2008. I de neste tiårene vil ikke langsom framgang være nok.

Men det er mulig å snu utviklingen. Environmental Outlook legger ikke bare fram et ”business-as-usual”-scenario, men også alternativer der de negative trendene er brutt. Et hovedproblem er at markedsprisene ikke gjenspeiler miljøskadene som oppstår ved produksjon og forbruk av varer og tjenester. Verdien av natur må bli synlig. Det må bli dyrt å forurense, blant annet ved at vi fjerner subsidier på miljøskadelige produkter. Effektive reguleringer må tas i bruk, og det må stimuleres til innovasjon. Det finnes et stort utvalg av virkemidler som kan tvinge miljøhensyn inn i de viktige beslutningene – i bedriftene, i husholdningene og i den offentlige sektoren. OECDs ”Green Growth Strategy” gir retningslinjer for en systematisk integrasjon av miljøhensyn i økonomien.


Les OECDs egen presentasjon av ”Environmental Outlook to 2050”.