Historisk arkiv

FNs miljøforsamling vedtatt i Nairobi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

UNEPs styremøte forrige uke var det første møte med universelt medlemskap. Dette var oppfølging av vedtak på Rio+20 konferansen. Miljøvernministrene ble enige om å opprette FNs miljøforsamling for aktiv ministerdialog og økt samarbeid med det sivile samfunn.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell deltok sammen med drøyt 70 kolleger på det som var UNEPs første styremøte hvor alle land møtes som likeverdige medlemmer. Solhjell ledet et av rundebordene som drøftet oppfølging av Rio+20–vedtaket om å styrke og oppgradere FNs miljøprogram. Gjennom FNs miljøforsamling skal ministrene skal få en mer aktiv rolle i å forme sluttresultatet og også delta i en mer direkte dialog med sivilsamfunnet.

UNEPs styremøte hadde omfattende dagsorden. Flere forhandlingsløp pågikk parallelt til langt på natt hele uka. Fra norsk side kan vi være godt fornøyd med resultatet i flere viktige saker. Blant annet ble det besluttet å fremme en bedre finansiering av tiltak i utviklingsland på kjemikalie- og avfallsområdet. Det ble også tilslutning til et budsjettforslag som styrker og gir mer stabil finansiering av UNEPs arbeidsprogram og strategi.

Norge spilte en sentral rolle under møtet. Miljøvernministeren og statssekretær Arvinn Gadgil hadde felles møte med UNEPs eksekutivdirektør, Achim Steiner, hvor de bla diskuterte hvordan miljøvernministerne kunne bidra til å styrke FNs miljøprogram. Solhjell deltok på sidearrangement om kortlivede klimadrivere og skog. Gadgil deltok på arrangement om matsikkerhet og UNEPs/UNDPs initiativ om miljø og fattigdom. Solhjell hadde dessuten en rekke bilaterale møter om blant annet klima og bærekraftsmål.

Det blir nå viktig å bidra til at FNs nye miljøforsamling styrker UNEPs mulighet til å etterleve sitt ambisiøse mandat som verdens ledende globale miljøautoritet.

Fra UNEP-møtet i Nairobi
Fra UNEP-møtet i Nairobi Foto:Erik Aasheim/Miljøverndepartementet