Historisk arkiv

Forslag til regelverk for CO2-kompensasjon på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Forslaget til regelverk for en norsk ordning med kompensasjon for karbonpris er sendt ut på høring av Miljøverndepartementet. Ordningen skal motvirke at industri flytter ut av Norge på grunn av høye strømpriser som følge av EUs klimakvotesystem.

Ved utformingen av de felleseuropeiske retningslinjene for CO2-kompensasjon har det vært lagt vekt på å avveie de negative virkningene på insentivene til kostnadseffektive utslippsreduksjoner i kvotesystemet, risikoen for karbonlekkasje og interne konkurransevridninger.

Kompensasjonsordningen skal gjelde for perioden 1. juli 2013 - 31. desember 2020.

Den skal forvaltes av Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

Ordningen omfatter produksjon som faller inn under bransjer som EU har definert som særlig utsatt for karbonlekkasje. I høringsutkastet er det foreslått at ordningen omfatter produksjon med årlig elektrisitetsforbruk på minst 10 GWh.

Kompensasjonen vil variere fra år til år avhengig av kvoteprisen, støtteintensiteten, antall virksomheter og aktivitetsnivået til støtteberettigede virksomheter. Total støtte for 2013 er anslått til rundt 240 millioner kroner, basert på dagens kvoteprisanslag.

Gå til høring av forskrift om CO2-kompensasjon for industrien.