Historisk arkiv

Miljøvernministre vil samarbeide tettere om miljøutfordringene i Arktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministre og andre representanter for miljøverndepartementene i de arktiske landene møttes denne uken i Kiruna for å drøfte hvordan man kan samarbeide tettere innenfor Arktisk Råd og på andre arenaer for å beskytte miljøet og håndtere utfordringene klimaendringene og økende aktivitet i Arktis skaper. Norge var representert ved statssekretær Henriette Westhrin.

Det foregår i dag et omfattende samarbeid på klima- og miljøområdet under Arktisk Råd, som ledes av utenriksministrene for de åtte arktiske landene. Gjennom sitt ansvar for dette feltet har miljøvernministrene allerede en viktig rolle i det arktiske samarbeidet. De raske klimaendringene og konsekvensene for miljø og samfunn, både i Arktis og globalt, er bakgrunnen for at miljøvernministrene nå ønsker et tettere samarbeid.

Tema for møtet var de globale konsekvensene av de endringene som nå skjer i Arktis, med den rekordraske smeltingen av isen i Polhavet som det fremste eksempelet. Disse endringene forsterker den globale oppvarmingen, endrer værmønstrene på den nordlige halvkule, og bidrar stadig mer til global havnivåstigning. De alvorlige konsekvensene klimaendringer og økende aktivitet kan få for arktiske arter og økosystemer ble også drøftet.

På møtet ble det fremhevet at raske og omfattende kutt i utslippene av CO2 og andre gasser og partikler som fører til global oppvarming vil være helt avgjørende for hvor alvorlige konsekvensene blir. Samtidig har det stor betydning hvilke miljøkrav og tiltak som iverksettes for å sikre at mer aktivitet i sårbare områder ikke øker miljøbelastningen ytterligere.

Et viktig tema for møtet var arbeidet med å redusere utslipp av sot og klimagasser med kort levetid i atmosfæren, som for eksempel metan. Reduserte utslipp av slike partikler og gasser kan redusere oppvarmingen raskt, særlig i de arktiske områdene. På møtet ble det diskutert hvordan de arktiske landene kan ta en ledende rolle i arbeidet med å redusere slike utslipp.

- Det gjøres allerede veldig mye godt arbeid under Arktisk Råd på klima- og miljøområdet. Men de raske endringene vi nå ser i Arktis krever et mer omfattende samarbeid også mellom de ministrene som er ansvarlige for klima- og miljøvernpolitikken i de arktiske landene, uttaler statssekretær Westhrin

På møtet var det enighet om at det også i årene fremover vil være behov for denne typen møter mellom de arktiske miljøvernministrene for å bidra mer aktivt til de beslutninger som fattes i Arktisk Råd.

Les ministererklæringen fra møtet her (pdf).