Oppretter bylaboratorium i Fredrikstad
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Nyhet | Dato: 15.05.2013
Miljøverndepartementet og Fredrikstad kommune har i dag satt i gang et bylaboratorium. Bylaboratoriet er et sted for eksperimentering og utprøving av nye metoder og nytt planverktøy og kommer i tillegg til kommunens ordinære planarbeid. Et bylaboratorum er et sted å prøve ut nye ting for å få til en fremtidsrettet byutvikling.
Miljøverndepartementet og Fredrikstad kommune har i dag satt i gang et bylaboratorium. Bylaboratoriet er et sted for eksperimentering og utprøving av nye metoder og nytt planverktøy og kommer i tillegg til kommunens ordinære planarbeid. Et bylaboratorum er et sted å prøve ut nye ting for å få til en fremtidsrettet byutvikling.
-Jeg opptatt av bymiljø og ser at mange norske byer kan kjenne seg igjen i de utfordringene Fredrikstad i dag står ovenfor, sier Bård Vegar Solhjell. -Nærhetsbyen betyr at de stedene som er viktige for folk i deres dagligliv lett kan nås til fots eller med sykkel. Forbindelsene dem i mellom må i tillegg være gode og attraktive. Dette har vi planlagt med tanke på biler i årevis, nå er turen kommet til hvordan vi beveger oss uten bilen. Vi har derfor gått sammen med Fredrikstad kommune og opprettet et bylaboratorium for hvordan vi kan skape den gode nærhetsbyen, sier Solhjell.
Hva er Nærhetsbyen?
Nærhetsbyen setter mennesket i sentrum for byutviklingen ved å sikre at folk har kort vei til skole, jobb og friluftsliv og at det blir god kollektivtransport og mulighet for å gå og sykle.I mange byer bør det være mulig for mange barnefamilier å stå opp om morgenen, levere barn i skole og barnehage, dra på jobb og handle på vei hjem – uten å bruke tid i bilen.
Hvorfor Fredrikstad?
Fredrikstad er representativ, en mellomstor norsk by i en region der folk kjører mye bil. Befolkningsvekst og sentrumsområder som kan gjøres mer attraktive er problemstillinger de fleste norske byer kan kjenne seg igjen i.
Dette skal gjøres i bylaben:
I et av byens tomme lokaler etablerer kommunen et åpent og utadrettet informasjonssenter, Bylab Fredrikstad, hvor det spres informasjon om planer og tiltak.
Det skal etableres en rekke midlertidige byrom rundt om i Fredrikstad, første midlertidige byrom er allerede påbegynt ved rådhuset. Byrommene gjøres midlertidige fordi bygging kan skje raskere og det er en effektiv måte å snu holdningene til byen på. Når Case:Fredrikstad jobber med midlertidige byrom så er det for å bidra til engasjement om byens utvikling og øke interessen for å bruke byen til fots og sykkel. Prosjektene kommer i tillegg til ordinære planer og prosesser i kommunen.
Bylaboratoriet i Fredrikstad skal lage et bylivsregnskap. Et bylivsregnskap registrerer hvordan gående og syklende bruker byen, hvilke byrom som finnes og hvilken forfatning de er i. Bylaboratoriet vil registrere hva slags næringsliv som preger førsteetasjene rundt om i byen og hvilke offentlige institusjoner som ligger hvor. Grøntområder, kollektivholdeplasser og hvor enkelt eller vanskelig det er å bevege seg mellom dem uten å bruke bilen, skal også inn i regnskapet. Basert på disse registreringene blir det enkelt for alle å se hvor i nærhetsbyen det er noe som mangler og man får et helt annet utgangspunkt for å diskutere tiltak.
-Vår visjon er alle i Fredrikstad, og resten av landet, skal få følge utviklingen i bylaboratoriet. Det vil bli etablert et åpent informasjonssenter sentralt i byen der alle kan komme med sine innspill og selv se hvordan bylivet utvikler seg. Erfaringene fra metodene og planverktøyet som prøves ut vil også bli gjort tilgjengelig for kommuneplanleggere i andre byer, sier Bård Vegar Solhjell.